Лалић напушта Бобар банку

Маријана Миљић
Лалић напушта Бобар банку

Бањалука - Стечајни управник бијељинске Бобар банке Горан Лалић затражио је од Окружног привредног суда у том граду да га разријеши дужности.

Тиме би ова пропала банка по трећи пут могла добити новог управника који ће наставити да води стечај.

Лазо Ђурђевић први је водио стечај у Бобар банци и он је у септембру 2017. године затражио од суда да га разријеши дужности. Он је тада смијењен и за стечајног управника је именован Горан Лалић.

- Затражио сам од суда да ме разријеши дужности у уторак из приватних разлога. Сада је на њима да донесу одлуку и да на моје мјесто именују некога другог. Ништа друго није у питању. Стечај у банци се спроводи у складу са законом - рекао је Лалић.

Нагласио је да је већ сада извјесно да ће стечај у Бобар банци, који је покренут 24. јануара прошле године, потрајати.

- Све зависи од судских спорова, којих је око 1.200. Има оних спорова које води банка, те оних који су покренути против банке. Када ће се и како стечај завршити, зависи од тих парница. Закон каже да стечај треба да траје двије године, али већ је сада извјесно да ће он у бијељинској банци бити продужен - навео је Лалић.

Он је нагласио да банка у складу са прописима организује и лицитације и продају имовине скоро сваки мјесец.

- Банка има око 21,6 милиона марака на рачуну. Повјериоце интересује само исплата њихових потраживања - казао је Лалић.

Агенција за банкарство РС је крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације, да би на крају постала прва банка у РС која је завршила у стечају. Недуго након тога у стечају је у Српској завршила још једна банка - Банка Српске, а за стечајног управника именована је Мирјана Голић из Градишке која је и даље на тој функцији.

Потраживања од предузећа

Бобар банка из Бијељине од правних лица потражује око 244,9 милиона КМ, а наплата највећег дијела тих потраживања је под знаком питања јер су она сврстана у најлошију категорију. Тако се у Е категорији налазе дужници чији кредити заједно износе 230,5 милиона КМ и чија је наплата спорна.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана