Квадрат стана у Требињу достигао Бањалуку

Данијела Бајић
Квадрат стана у Требињу достигао Бањалуку

БАЊАЛУКА - Велика потражња за некретнинама на подручју Херцеговине и Семберије дигла је цијене станова на ниво оних у Бањалуци, гдје се квадрат у новоградњи у просјеку креће око 2.200 марака.

У агенцијама за некретнине, чији власници задовољно трљају руке, кажу да се упркос поскупљењу станови продају као никад, посебно у локалним заједницама као што је Требиње, Бијељина и Пале.

Власник требињске агенције за некретнине “Еуропартнер” каже да је потражња за становима прошле године била изузетно добра. 

- Цијена квадрата новоградње тренутно се креће од 1.700 до 2.700 КМ,  зависно од локације. Прије годину квадрат стана коштао је од 1.500 до 2.200 КМ, а разлог поскупљења је већа потражња и квалитетнија градња - рекао је власник те агенције Мирко Станковић. 

Додао је да се подједнако траже станови свих квадратура, од оних једнособних до пентхауса.

- Купаца је било како из Требиња и околних мјеста, тако и наших људи из иностранства, јер овај град посљедњих година због свог географског положаја доживљава својеврстан туристички бум што је и довело до веће потражње станова - каже Станковић. 

Обимом посла задовољни су и агенти за некретнине на подручју Бијељине, гдје станоградња у посљедње вријеме узима маха. 

У агенцији “Алфа некретнине” Бијељина каже да станове најчешће купују млади брачни парови и дијаспора.

- Најтраженији су станови до 40 квадрата, које је готово немогуће наћи. И кад се појави стан те квадратуре нестане за дан-два - истакли су у овој бијељинској агенцији.  Квадрат стана у најужем центру града, кажу у овој агенцији, сада кошта и до 2.000 КМ, док се лани цијена кретала око 1.650 КМ. 

Због експанзије и развоја Јахорине као туристичког центра, као и “Равне планине” све већа потражња влада и за некретнинама на подручју Пала, гдје се нови станови продају по цијени од 1.450 КМ до 1.700 КМ по метру квадратном.

Према ријечима власника бањалучке агенције за некретнине “Сензор” Манојла Поповића цијене станова у граду на Врбасу већ неко вријеме мирују.

- Цијена квадрата новоградње у просјеку је 2.200 КМ, а иде чак и до 3.000 марака. Квадрат стана у старој градњи у просјеку кошта 1.700 КМ. Углавном се траже мањи станови, а међу чешћим купцима су инострани пензионери, који се враћају у свој родни крај - казао је Поповић.

 

КУЋЕ 

У агенцијама за некретнине кажу да потражња за кућама опада из године у годину, а главни разлог су велика улагања.

У бијељинској агенцији “Алфа некретнине” кажу да су најтраженије куће до 50.000 КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана