Купују полисе осигурања од финансијских губитака

 Милијана Латиновић
Купују полисе осигурања од финансијских губитака

БАЊАЛУКА - Осигуравајућа друштва из Републике Српске исплатила су за девет мјесеци ове године 78,5 милиона марака на име накнаде штете клијентима, што је за 13,5 милиона марака више у односу на исти период лани.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Скупштине удружења осигуравајућих друштава РС Бојан Поповић, додавши да је тренд раста исплате штете клијентима настављен и након полугодишта.

Поповић је истакао да има још доста ликвидиране штете која би требало да буду исплаћена до краја године, те да ће та цифра на крају децембра бити далеко већа.

- Анализа показује да је од јануара до краја септембра ове године укупна премија износила 209 милиона марака, док је у истом периоду лани износила 194 милиона марака - истакао је Поповић.

Нагласио је да до краја ове године сигурно неће бити промјене тарифа, али да већ сада бројке указују на недовољност премије и да ће се са регулатором морати преговарати о повећању премије не само од ауто-одговорности него и других врста осигурања, с обзиром на драстичан пораст исплате штете у појединим сегментима.

- Када говоримо о имовинским осигурањима, исплата штете је за девет мјесеци порасла за 234 одсто у односу на исти период 2021. године - нагласио је Поповић.

Иако је осигурање од ауто-одговорности одувијек било доминантно, Поповић истиче да су се у посљедње вријеме још неке врсте осигурања почеле издвајати.

- У овој години, у односу на протеклу, највише је расло осигурање гаранција и осигурање од различитих финансијских губитака. То показује да се полако мијењају трендови на тржишту осигурања и да и код нас расту неке врсте осигурања којих раније и није било у некој значајнијој мјери - рекао је Поповић.

Када је ријеч о пословању осигуравајућих друштава, Поповић истиче да ће завршни годишњи рачун позиционирати сваку осигуравајућу кућу, али да се већ сада зна да поједине послују на самој ивици позитивности.

- Укупан резултат је још позитиван, али је он на полугодишту ове године био мањи за 23 одсто у односу на полугодиште прошле године, док је за девет мјесеци тај проценат нешто мањи. Праву слику имаћемо на крају године када исплатимо и сву ликвидирану штету - казао је Поповић.

Информациони центар

Говорећи о недавно одржаним Данима осигурања РС, Бојан Поповић је подсјетио да је потписан споразум са Удружењем осигуравача Србије, те да се предузимају кораци на оснивању информационог центра друштава за осигурање РС.

- Имали смо већ неколико састанака, размијенили искуства са колегама из Србије и тренутно са Агенцијом за осигурање РС и Министарством финансија радимо на измјенама закона које ће нам дати основу за формирање тог центра. Није реално очекивати да се то догоди прије средине идуће године - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана