Крупним корацима ка модерној управи

Анита Јанковић Речевић
Крупним корацима ка модерној управи

БАЊАЛУКА - Како би пореским обвезницима олакшала извршење обавеза, али и уштедјела вријеме и смањила трошкове, Пореска управа РС омогућила је од ове године електронско подношење свих пореских пријава, чиме је направљен велики искорак на пољу дигитализације пословања ове институције.

У Пореској управи РС истичу да се у вези са питањем процеса дигитализације сврставају међу лидере у региону, нагласивши да настоје нагли раст и развој информационих технологија пратити у континуитету, како усавршавањем стручног кадра, тако и развојем информационе инфраструктуре, а све са циљем да створе још боље услове за даље унапређење електронских сервиса.

Наглашавају да на овом послу раде већ неколико година, те да су постепено уводили могућност електронског подношења једне по једне пореске пријаве, да би од краја априла омогућавањем електронског подношења годишње пореске пријаве за порез на доходак - образац 1004, дошли у ситуацију да омогуће електронско подношење свих пореских пријава.

- Порески обвезници имају могућност да са радног мјеста или од куће поднесу пореске пријаве, те избјегну долазак на шалтере Управе. Своје обавезе сада могу извршити “једноставно и без чекања”, што је и слоган наше промотивне медијске кампање коју проводимо с циљем промоције е-услуга и подизања свијести о предностима које доноси електронско пословање - рекли су у Пореској управи РС и додали да увођењем е-услуга штеде вријеме и смањују трошкове обвезницима. Наглашавају да се тиме смањују и трошкови пословања саме Управе, а спречава се и чекање у редовима.  

- Електронско подношење пријава доприноси повећању ефикасности рада, бољем управљању процесима и ресурсима и повећава тачност и поузданост евиденција о пријављеним порезима - истакао је директор Пореске управе РС Горан Маричић и додао да обвезници који подносе пријаве електронски имају могућност да испрате у којој фази се налази њихова послата пријава.

Маричић наглашава да су поступци подношења пријава релативно једноставни и да постоје инструкције за њихово попуњавање, а у случају било каквих потешкоћа обвезницима је на располагању техничка подршка Управе.

- Осим што обвезници не морају долазити на шалтере, те једноставно провјерити статус своје пријаве, увођење е-услуга доноси низ других предности. Нема потребе за гомилањем папирне архиве, ни код обвезника, ни у Пореској управи РС, јер се ти документи чувају у електронском облику. То је уштеда и у простору и у папиру. Такође, пријава се електронски може послати у било које вријеме, док су грађани код физичког облика предаје ограничени радним временом Управе, а елиминишу се и гужве - казао је Маричић.

Колико ће овим посао Пореске управе РС бити убрзан и олакшан говори и податак да на годишњем нивоу овој институцију буде поднесено, у просјеку око 1,6 милиона пријава.

- На мјесечном нивоу се у просјеку поднесе око 140.000 пријава. То говори о значају увођења е-услуга - рекао је Маричић.

Обрасци

У Пореској управи истичу да порески обвезници регистровани за е-услуге електронским путем могу подносити  све пријаве почевши од 1002 - мјесечне пријаве пореза по одбитку, 1101 - годишње пореске пријаве за порез на добит, 1104 - аконтације пореза на добит, ГПО 11 - годишње пријаве пореза по одбитку, ПКТ - годишње пријаве контролисаних трансакција, КТ - пореске пријаве за комуналну таксу, ПП-ОН - пореске пријаве за остале накнаде, ГРТ - пореска пријава за посебну републичку таксу, те БТ - пријаве за боравишну таксу. Омогућено је и електронско подношење пореске пријаве за малог предузетника - образац 1007, аконтација пореза на доходак, образац - 1008, те већ поменуте годишње пореске пријаве пореза на доходак - образац 1004.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана