Кромпир никад јефтинији

Данијела Бајић
Кромпир никад јефтинији

БАЊАЛУКА - Велика производња и смањена потрошња утицали су на цијену кромпира, која у Републици Српској никад није била нижа, па се килограм ове намирнице може купити и за тридесетак фенинга.

Складишта и магацини су пуни, док купаца на велико нема ни за лијека, због чега су све очи, како кажу повртари, упрте у додатну помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, јер ће кромпир ускоро да проклија и пропадне. Власник “Агромонта” из Рогатице Новак Мотика истакао је да су се у посљедње двије године производњом кромпира почели бавити и они који никад нису ни сањали да ће то радити.

- Тржиште је претрпано кромпиром. С друге стране, ресторани час раде, час не раде, свадби готово да нема  и слично. Сви су они у великим количинама трошили ту намирницу - казао је Мотика.

Додао је да су захваљујући прошлогодишњим мјерама надлежног министарства вишкови много мањи, него што је то могло да буде.

- Питање је да ли ћемо успјети све вишкове кромпира продати, иако је цијена ове године за око 20 одсто мања у односу на претходне. На примјер ја за продају имам још око 200 тона старог кромпира, а цијена је за сада пола марке по килограму - рекао је Мотика.

Један од проблема је, истакао је он, и нелојална конкуренција, која кромпир продаје и поред пута, на пијаци и другим сличним мјестима, и то за 0,30 КМ.

Кад је у питању сјеменска производња, Мотика је нагласио да пољопривредници  искључиво опстају захваљујући подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Према ријечима предсједника Удружења повртара РС Бранка Мастала, у складиштима је остало 6.000 тона старог кромпира, док је 1.000 тона остало у земљи.

- Сумњам да ће било шта бити продато од тих 6.000 тона кромпира што је остало у траповима, док онај из земље нико не планира ни да вади, то су већ сви отписали - казао је Мастало и додао да су заказале и фирме које су добиле подстицаје за откуп поврћа, између осталог, кромпира.

Ово удружење је, истакао је Мастало, затражило помоћ надлежних, јер кромпир у складиштима може остати још само овај мјесец, у противном ће морати да заврше на депонији.

Начелник одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић истакао је да је прошла година била специфична по много чему па је тако и у производњи кромпира.

- С обзиром на ситуацију сматрали смо да је пољопривреда једна од основних дјелатности због чега је ово министарство уложило огромне напоре, како ништа не би фалило - рекао је Лалић.

Додао је да су из тога разлога лани подијелили око 9.000 сјетвених пакета, за шта је издвојено око два милиона КМ.

- Током љета смо схватили да ћемо имати огромних тржишних вишкова, због чега смо кренули у интервентни откуп поврћа. С обзиром на то да тржишних вишкова има још, настојаћемо да пронађемо начин да и то дође до купаца, као и оно што буде произведено ове године - казао је Лалић.

Потрошачи

Бањалучанка Стана Смољановић остала је изненађена када је, каже, у једном маркету наишла на врећу квалитетног кромпира за двије марке. 

- Нисам оклијевала, одмах сам купила двије вреће кромпира, јер се не сјећам да сам икад нашила на јефтинији. Да имам гдје држати, без размишљања бих купила још кромпира, јер то је прејефтино - казала је Смољановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана