Криза неимаре тјера са скеле

Јана Кезић
Криза неимаре тјера са скеле

БАЊАЛУКА - На измаку грађевинске сезоне домаћи неимари се не могу похвалити добрим пословним резултатима јер је, како тврде, година била тешка, а највише због високих цијена репроматеријала и недостатка радне снаге, усљед чега су неријетко били приморани да пролонгирају рокове уговорених послова.

Грађевинци у Српској истичу да су цијене појединих репроматеријала биле веће чак и од 30 одсто, а уколико се нешто не промијени, разлога за оптимизам неће бити ни у наредној сезони, због чега би неке грађевинске фирме могле бити затворене. Да је ова сезона била турбулентна, потврдио је за “Глас Српске” и директор грађевинског предузећа “МБ Модул” из Приједора Милан Мамлић.

- Због сукоба у Украјини доживјели смо велики скок цијена и као инвеститори нисмо могли да издржимо тај трошак, него смо морали ићи у повећање наших цијена квадрата - казао је Мамлић.

Објаснио је да су одраније имали уговорене радове са купцима, па им је тај скок створио само проблем, јер су морали вршити и корекције цијена са купцима. Осим тога, како додаје, главобоље су им задавали исти проблеми као и ранијих година.

- Осјети се недостатак радне снаге и то је сваке године све већи проблем. Много млађих радника одлази у иностранство, а стари радници иду у пензију - рекао је Мамлић.

Осим тога, како додаје, велики проблем је то што се не школују нови радници и нема их на тржишту.

- Налазимо се у зачараном кругу те се то све одражава и на вријеме извођења наших радова, гдје већ долази до продужења рокова извршења уговорених послова - казао је Мамлић.

Директор и власник предузећа “Јокић инвест” из Зворника Иво Јокић каже да грађевина тешко преживљава кризу и поскупљење репроматеријала.

- Мислим да многе фирме ову кризу неће преживјети, те да идуће године неће ни наставити да раде - рекао је Јокић.

Два кључна проблема су, како каже, недостатак радне снаге и то што још нико није реаговао да се грађевинари заштите од дивљања цијена.

- Многи су имали чист губитак узрокован овим поскупљењем и предвиђамо да ће идућа година бити још гора него ова ако Влада РС не предузме ништа у смислу увођења клизне скале у уговоре - рекао је Јокић додајући да су и сами стали са неким инвестицијама, јер је све постало неизвјесно.

С друге стране, извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић каже да би ове године промет требало да буде већи него лани, јер су и цијене доста више.

- Обим посла је сличан као и 2021. године, а већини ће бити увећан промет, јер су материјали ове године у односу на прошлу у просјеку скупљи за око 30 одсто - рекао је Бијелић. Објаснио је да ће они који су имали промет десет милиона марака, сада са истим обимом посла имати 13 милиона КМ.

- Цијене репроматеријала зависе и од инвеститора, ако буду инвестирали, оне неће пасти. Али ако се инвестиције мало смање, претпостављам да ће се смањити и цијене материјала - рекао је Бијелић додајући да имају обезбијеђен посао за цијелу идућу годину.

Статистика

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност извршених радова у 2021. години износила је нешто више од 685,2 милиона КМ, што је у поређењу са 2020. годином мање за око 87 милиона или за 11,3 одсто.

- На градилиштима у 2021. години просјечно је било ангажовано 7.449 радника, што је за 1,9 одсто мање у односу на 2020. годину - подаци су Завода за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана