Крах “Алуминија” осјетиће цијела привреда БиХ

nezavisne.com
Крах “Алуминија” осјетиће цијела привреда БиХ

Мостар - Крах мостарског “Алуминија” ће оставити огромне посљедице на цијелу привреду Босне и Херцеговине, слажу се економисти и привредници у оцјени за “Независне”.

Један од највећих извозника из БиХ угашен је ноћас, неколико минута након поноћи, када су постројења остала без електричне енергије.

Обустава напајања значи пропаст погона Електролизе, који више неће моћи да се покрене због сложеног технолошког процеса производње.

Искључењем струје престаје рад кључних електролитичких ћелија, којих у “Алуминију” има 256, а стартовање једне кошта око 100.000 долара, што говори како су шансе за обнову производње веома мале.

Анер Жуљевић, економиста, каже како су недавне анализе потенцијалних ефеката најгорег сценарија, а који се десио, показале како нико неће остати неокрзнут.

“Ко год мисли да ће гашењем 'Алуминија' бити оштећена само једна страна - гријеши у потпуности, јер је то дио економског система који не може никога да поштеди. Постоје они који су ликовали, а то су они који не разумију економски систем. Ово ће сви осјетити. Од државе до коопераната. Око 900 људи остаје без плате и посла, а још десет хиљада ради у фирмама које су биле подршка процесу 'Алуминија'“, каже Жуљевић за “Независне”.

Додаје како је гашење производње резултат дугогодишњег игнорисања проблема и гурања проблема под тепих. Ово ће показати да приче о националним економијама и виталном националном интересу не пију воду у економским параметрима, што бројеви на крају и покажу. 'Алуминиј' је платио цијену ослоњености на политику једне странке, а раднци чињеницу да су реаговали искључиво по потреби”, закључио је он.

Иначе, радници мостарског гиганта су од данас на плаћеном годишњем одмору и биће им исплаћена још једна плата, а након тога биће покренут стечајни поступак и уручени откази, речено је у Синдикату радника овог предузећа.

“Ту сам 21 годину и све до сада сам имао неку дозу оптимизма, али након овог синоћњег догађаја, сматрам да је ово крај за 'Алуминиј'“, казао је Ромео Биокшић, предсједник Независног синдиката радника.

Нермин Џиндић, федерални министар енергије, рударства и индустрије, казао је како стечај неће промијенити одлуке и планове потенцијалних инвеститора јер су они упознати о стању у “Алуминију”.

“Мора се наћи модел који ће бити самоодржив”, казао је Џиндић.

У Спољнотрговинској комори БиХ за “Независне” оцјењују како ће се ова ситуација негативно одразити на свеукупно стање у земљи, поготово на партнере предузећа који имају унапријед закључене уговоре. Сматрају како ће доћи и до пада каматних стопа.

“Сматрамо да је тренутна ситуација неприхватљива и недопустива. Изражавајући велику забринутост за 'Алуминиј', али и привреду у цјелини, молимо све релевантне институције да уложе додатне напоре како би се пронашло адекватно рјешење тренутне ситуације, те производни погон покренуо и на тај начин спасила радна мјеста”, поручују из Коморе.

А како је радио “Алуминиј” у посљедњих неколико година, најбоље показује извјештај ревизорске куће КПМГ, према којем је у 2018. години пословао с негативном бруто маржом, што значи да из продајних цијена алуминија није постојала могућности да се покрију производни трошкови.

Таквим пословањем, крајем септембра прошле године губитак је био већи од капитала компаније за око 20 милиона КМ.

Упркос негативном финансијском резултату пословања и смањењу искориштености производних капацитета, трошак запослених није смањиван од 2016. до 2018. године, а обавезе по основу доприноса нису уплаћивали.

Док је компанија пропадала, просјечна плата у администрацији је ишла и преко 3.000 марака, а у производњи и до 3.500 КМ с тим да је у 2018. пала на нешто испод 3.000 марака.

Због недовољних улагања појавили су се и велики проблеми с функционалношћу опреме због чега је често долазило до кварова и застоја у производњи.

Суноврат “Алуминија” почео је непосредно након одласка Мије Брајковића, гдје се у 2009. години биљежи негативно пословање и минус од четири милиона марака.

Подерао чланску карту ХДЗ-а

Један од радника данас је демонстративно подерао чланску карту Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) испред сједишта ове партије у Мостару. Из ове странке су саопштили како ће се данас састати с радницима, а који су им, како су саопштили, највећа брига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана