Краће радно вријеме далеко од РС

Анита Јанковић Речевић
Краће радно вријеме далеко од РС

БАЊАЛУКА - Модел скраћивања радног времена којем прибјегавају многе свјетске компаније с циљем мотивације радника и повећања њихове продуктивности миљама је далеко од Републике Српске јер домаћи послодавци ни не размишљају о тим потезима.

Једна глобална студија показала је да 79 одсто радника пати од благог, умјереног или јаког изгарања које смањује њихову продуктивност јер је у данашњем свијету информационог преоптерећења осам сати сталног фокуса из дана у дан, из седмице у седмицу превише за запослене. 

Свјетски стручњаци сматрају да је многе послове попут програмирања, графичког дизајнирања, рада у творници, ресторану, кол центру и трговини немогуће обављати осам сати дневно са истом концентрацијом, због чега многе компаније спроводе експериментална скраћивања радног времена. Тако је компанија “Мајкрософт” у Јапану експериментисала са радном седмицом од четири дана, гдје је њихових 2.300 радника уз викенд имало слободан и петак. Испоставило се да је то одличан потез јер је продуктивност запослених порасла за чак 40 одсто. Сличне моделе примијениле су и друге компаније, док је Шведска експериментисала са шесточасовним радним временом, што је дало задовољавајуће резултате. 

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић тврди да у Српској ниједно привредно друштво не размишља о скраћивању радног времена.

- Српска и БиХ су свјетлосним годинама далеко од свјетских компанија које су прибјегле смањивању радних сати јер су увидјеле да радници раде под притиском. Такви послодавци су само на добитку јер су њихови запослени мотивисани, насмијани, иновативни и високопродуктивни. Код нас у појединим предузећима радна седмица траје 50 часова, а не 40, како је прописано - рекла је Мишићева и додала да је у РС једина новина то што поједине фирме уводе такозвано “клизно” радно вријеме.

Она је истакла да је Савез синдиката лани покушавао да покрене причу о краћем радном времену за поједине дјелатности, али да та идеја није наишла на прихватање пословне заједнице.

- Иако је то могуће урадити тако да сви буду задовољни, наши привредници су оцијенили да тај процес много кошта. Они размишљају на начин да себи згрну што више новца и да се да та добит нимало не прелива у џепове радника - категорична је Мишићева.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић сматра да у Српској нема основа за скраћивање радног времена јер би се то негативно одразило на БДП, чије стопе ни сада, како каже, нису за похвалу.

- Имајући у виду укупну развијеност наше економије, није било приче о скраћивању радног времена које је у западним земљама осам сати плус пауза за топли оброк, док је код нас у осам сати рада укалкулисана и пауза, тако да наши радници у суштини раде седам и по сати. Нешто другачија ситуација је у сектору грађевине, гдје се током сезоне ради по десет сати, али су зимски дани нерадни - рекао је Рачић.
 

Одласци

Ранка Мишић каже да је положај радника у домаћим предузећима разлог масовног одласка у иностранство.

- У појединим предузећима гдје су послови нормирани, оног момента када радник достигне норму, она се аутоматски повећава јер послодавци не желе да виде границе људи које запошљавају. Када се томе додају и ниске плате, не треба да чуди масован одлазак - оцијенила је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана