"Ковид" мјере остављају празне скеле

Милијана Латиновић
"Ковид" мјере остављају празне скеле

БАЊАЛУКА - Упркос бројним проблемима које је донијела пандемија искоришћеност деташмана у овој години је 76 одсто, а највећи изазов за домаћа привредна друштва која послују на градилиштима у Њемачкој за предстојећу сезону јесте како обезбиједити довољан број запослених с обзиром на то да на скеле могу радници из БиХ само ако су вакцинисани или да се тестирају свакодневно.

Укупан контингент деташмана за БиХ износи 2.000 дозвола мјесечно, од чега Српској припада 666, односно једна трећина. Деташмане за извођење грађевинских радова у Њемачкој у деташманској 2021/2022. години  добила су 32 привредна друштва из Српске.

Власник и директор фирме "Монтинг монтажа" из Бијељине Спасоје Албијанић рекао је за "Глас" да је у протеклом периоду било потешкоћа у вези са визама, али су уз подршку Привредне коморе РС и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ те проблеме превазишли.

- Кључни проблем сада је то што је Њемачка увела мјере да на њеним градилиштима могу радити странци само ако су вакцинисани против вируса корона или да се сваки дан тестирају у здравственим установама, што не важи за њихове држављане. То нам је додатни проблем, јер многи не желе да приме вакцину - истакао је Албијанић, додавши да генерално муку муче са недостатком радне снаге. Он наглашава да посла на градилиштима у Њемачкој има доста.

Да сваки дан носи нове изазове сагласан је и технички директор у бањалучком предузећу "Враница" Ненад Станишљевић који истиче да је корона донијела проблеме у пословању, али да некако успијевају да се изборе са свиме.

- Најаве су да ће вакцинација бити обавезна. Сви дијелимо исте проблеме. Било је тешко када амбасада није радила због виза, ми смо се снашли и нисмо прекидали, али је било предузећа која су одустала - рекао је Станишљевић.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Привредне коморе РС Миле Петровић рекао је за "Глас Српске" да је искоришћеност деташмана у деташманској 2019/2020. години износила 78 одсто, а у 2020/2021. години 76 одсто за цијелу БиХ.

- Пословање наших привредних друштава у Њемачкој у протекле двије године било је доста отежано. Наиме, највише проблема било је у вези са визирањем радника. У једном тренутку је Амбасада Њемачке потпуно стала са радом и тада смо ми као групација деташираних привредних друштава покренули иницијативу да се онима којима је истекло вријеме за визирање продуже радне дозволе како би послови били на вријеме завршени и то је уважено - истакао је Петровић.

Каже да упркос недостатку грађевинског материјала на тржишту, наше фирме нису имале проблема са снабдијевањем.

- Најважније је да се устабили начин добијања грађевинских дозвола, да људи могу да иду на градилишта и да раде. Уколико не буде тако, трпјеће штету и плаћати пенале њемачком инвеститору - рекао је Петровић.

Вриједност радова

Према подацима Агенције за статистику БиХ вриједност извршених радова грађевинских фирми из БиХ у иностранству за три квартала ове године износила је 111,16 милиона КМ и већа је за 4,4 одсто него у истом периоду лани. Од укупне вриједности извршених радова 37 одсто односи се на објекте високоградње, а 63 одсто на објекте нискоградње.

Статистика показује да је од укупно извршених грађевинских радова у иностранству највише било у Хрватској 26,3 одсто, затим у Србији 21,6 одсто, Њемачкој 17,4 одсто, те Шведској 16,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана