“Космос” у минусу пола милиона КМ

Милијана Латиновић
“Космос” у минусу пола милиона КМ

БАЊАЛУКА - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке на полугодишту је остварио минус од пола милиона марака, а упркос потешкоћама које је изазвала епидемија вируса корона у управи овог предузећа уздају се у наставак сарадње са Србијом што би им на крају године требало да донесе зараду.

Рекао је то за “Глас Српске” директор “Космоса” Душан Вјештица додавши да је то предузеће и протеклих година на полугодишту исказивало губитке, али да је резултат на крају године био позитиван.

- Аустријска и њемачка тржишта тек се буде. Уговор за трећа тржишта имамо преко фирме “Југоимпорт СДПР”, вриједности око 1,5 милиона марака, а који се није могао реализовати у претходном периоду због короне. Трећа ствар која је утицала на негативно пословање јесте уговор са Србијом који је био договорен али још није потписан због пандемије, тако да у наредних десетак дана очекујемо да то буде ријешено - појаснио је Вјештица, додавши да то предузеће за Србију ради системе противваздушне одбране што је и главна дјелатност “Космоса”, те да је вриједност тих уговора годишње око 2,2 милиона марака.

Осим тога, додао је, “Космос” је спреман и за даљу реализацију посла са руском компанијом “Крет”.

- Направили смо прототипове филтера за пречишћавање и имамо ријешена техничка питања. Оно што нам недостаје су њихови софтвери, а Руси су сада спријечени да дођу тако да због тога та прича стоји - рекао је Вјештица.

Говорећи о одлуци Владе РС да “Космосу” буде скинута хипотека Пореске управе, Вјештица је појаснио да је планом реструктурирања Окружни привредни суд одредио који објекти и простори чине неперспективну имовину предузећа, у шта се сврстава и стари објекат машинске израде. Додао је да према одлуци Суда до коначне наплате потраживања заложно право има Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) и Пореска управа РС, за дуг који је настао много година раније.

- Рјешавајући план реструктурирања “Космос” из продаје дијела неперспективне имовине уредно измирује обавезе према ИРБ-у по старом кредиту. Измирујући обавезе према Пореској управи тренутно смо у претплати неколико рата, а одлуком Суда дозвољено је да хипотекарни повјерилац може скинути хипотеку у корист привредног друштва у тренутку када се обавезе према њему редовно измирују или се измирују унапријед, као што ми то радимо - појаснио је Вјештица и додао да ће након што продају ту имовину половину новца исплатити ИРБ-у, а половину ће “Космос” искористити за своје пословање.

План реструктурирања “Космоса” отворен је 2016. године.

- Наслиједили смо 25 милиона обавеза и до данас сервисирали осам милиона из протеклог периода и сервисирамо све своје обавезе из редовног пословања - рекао је Вјештица.

Запослени

Душан Вјештица је рекао да је у “Космосу” тренутно 130 стално запослених те да је двадесетак радника ангажовано на уговор о дјелу.

- Каснимо са исплатом три плате, јер нисмо успјели на вријеме наплатити обавезе из претходног периода од купаца за које смо радили. Наши купци су такође погођени пандемијом, планирани приход није стигао на вријеме, али очекујемо то ових дана - рекао је Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана