Кошарац: Заштитити домаћу производњу, уз поштивање међународних уговора

Срна
Кошарац: Заштитити домаћу производњу, уз поштивање међународних уговора

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изразио је опредијељеност да се заштити домаћа производња кроз извоз пољопривредних производа на тржиште ЕУ, поштујући међународне уговоре које је БиХ потписала.

 “Сматрам да морамо уложити додатне напоре и путем дипломатских активности са надлежним органима у Хрватској договорити несметани проток робе продужењем дневног радног времена и рад суботом фитосанитарних инспектора на граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села, на задовољство наших пољопривредних произвођача”, истакао је Кошарац.

Он је информисао Мисију БиХ у Бриселу о потешкоћама са којима се суочавају пољопривредни произвођачи у БиХ приликом пласмана производа на тржиште ЕУ, саопштено је из Министарства спољне трговине.

У допису упућеном Мисији БиХ при ЕУ, Кошарац је истакао да домаћи пољопривредници имају проблем у вези са извозом робе која подлијеже фитосанитарној инспекцији надлежних органа у Хрватској, а тичу се радног времена фитосанитарних инспектора на граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села, те броја граничних прелаза са Хрватском на којима се може вршити промет биља, биљних производа и друге робе која подлијеже надзору фитосанитарне инспекције.

Радно вријеме фитосанитарних инспектора на граничном прелазу Градишка је од 8.00 до 16.00 часова, а на прелазу Нова Села од 7.00 до 15.00 часова, у оба случаја само радним данима.

Кошарац је подсјетио да се Министарству спољне трговине обратило неколико удружења пољопривредних произвођача са захтјевом да се продужи дневно радно вријеме и омогући рад суботом фитосанитарним инспекторима на тим граничним прелазима како би свјежа роба, са врло високим садржајем воде, до крајњег купца могла стићи у што краћем року због кварљивости и слабљења квалитета, а што је онемогућено актуелном динамиком рада фитосанитарних инспектора на тим граничним прелазима.

“Мисија БиХ при ЕУ обавијештена је да је у протеклом периоду на састанцима представника свих надлежних институција у БиХ и удружења пољопривредних произвођача, који су извозно оријентисани, закључено да је проблем изазван новом европском легислативом која дефинише службене контроле и заштиту здравља биља, чиме је предвиђен фитосанитарни преглед за биљне културе и робу коју претходно по овом основу није прегледала фитосанитарна инспекција”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства спољне трговине истичу да се тиме повећао број фитосанитарних прегледа и створиле гужве на граници, што је основни разлог због чега се указала потреба за продужењем радног времена и рад суботом постојећих граничних прелаза.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана