Кошарац: Ушли смо у другу фазу одобравања извоза црвеног меса у ЕУ

Срна
Кошарац: Ушли смо у другу фазу одобравања извоза црвеног меса у ЕУ

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је Европска комисија доставила БиХ процјену упитника за извоз црвеног меса на тржиште Уније са додатним препорукама које треба испунити у наредном периоду, те позвао надлежне на свим ниовима власти да активно раде на њиховој реализацији.

Кошарац је навео да се оне односе на испуњавање услова у вези са јавним здрављем животиња, регистрацијом фарми, идентификацијом животиња, те програмом надзора над заразним болестима и успостављањем лабораторијске мреже.

- То значи да смо ушли у другу фазу у процесу одобравања извоза црвеног меса у ЕУ. Ово је охрабрујућа вијест за наше пољопривреднике, јер отварање потентног европског тржишта значи изузетну прилику и додатни подстицај за развој домаћих пољопривредних капацитета - рекао је Кошарац.

Он је поздравио постигнути напредак у преговорима са Европском комисијом, уз оцјену да је прва фаза у одобравању извоза црвеног меса успјешно окончана након што је БиХ у октобру прошле године доставила одговоре на питања из упитника, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у савјету министара.

Кошарац је позвао надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ да активно раде на реализацији додатних препорука.

- То су услови које морамо испунити у другој фази, након чега ће, у зависности од епидемиолошке ситуације, надлежни инспектори из ЕУ доћи у БиХ и извршити неопходне контроле - рекао је Кошарац.

Он је подржао активност институција на свим нивоима власти у БиХ у овом процесу, те поручио да је модел сарадње и координације Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара са надлежним ентитетским министарствима, који заговара од почетка мандата, имао позитиван исход за домаће пољопривредне произвођаче.

- У потпуности смо опредијељени да креирамо политике и рјешења која ће отворити европско тржиште за домаће произвођаче. Пласман домаћих производа на нова тржишта једна је од мјера којом штитимо домаћу производњу и стварамо услове да сведемо на минимум тржишне вишкове, настале усљед пандемије вируса корона - навео је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана