Кошарац: Упућен упитник који се односи на извоз меса у ЕУ

Срна
Кошарац: Упућен упитник који се односи на извоз меса у ЕУ

СРЕБРЕНИЦА - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је ово министарство данас упутило ЕУ упитник који се односи на извоз меса из БиХ у земље ЕУ.

“Надам се да ће шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер у наредним данима имати састанке како бисмо нашим привредницима омогућили да извозе месо и у земље ЕУ. Тиме показујемо опредијељеност да тражимо нова тржишта и штитимо нашу производњу”, рекао је Кошарац новинарима у Сребреници.

Он је нагласио да ће од својих сарадника задужених за ову област тражити да интензивно раде како би се са представницима ЕУ отворио тај дијалог и што прије омогућило да надлежни инспектори дођу у Републику Српску и Федерацију БиХ /ФБиХ/ и омогуће извоз меса у ЕУ.

Кошарац је истакао да је примарна политика Савјета министара, коју је предсједавајући Зоран Тегелтија изнио у експозеоу, заштита домаће производње.

“Ми данас имамо вишкове, с обзиром на чињеницу да епидемија вируса корона оставља посљедице, конзумација унутар БиХ је смањена, а и спољнотрговински промет је у опадању. Зато свакодневно водимо интензивне разговоре како заштитити домаћу производњу и бити партнер домаћим произвођачима и прерађивачима у Српској и ФБиХ”, рекао је Кошарац.

Он је нагласио да се поштују сви међународни уговори које је БиХ потписала, да се води рачуна о значају увозничких компанија и да је у сваком смислу опредјељење да се помогне домаћим произвођачима, што је исказано кроз програм рада Савјета министара и Министарства.

Кошарац је подсјетио да је ријешено питање извоза меса у Турску, али не у количинама у којима се очекивало, те да су одржани састанци са произвођачима и прерађивачима меса у Републици Српској и ФБиХ и представницима трговинских ланаца.

“Очекујем да би и ту могло бити помака, с обзиром на чињеницу да смо опредијељени за излазак на нека друга тржишта”, поручио је Кошарац.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана