Кошарац: Предати одговори на упитник за извоз робе животињског поријекла у Израел

Срна
Foto: mvteo.gov.ba/

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац саопштио је да је БиХ предала одговоре на предмисијски Упитник за извоз робе животињског поријекла у Израел.

"Израелска страна доставила нам је предмисијски Упитник за процјену система, што је предуслов за потенцијални извоз робе животињског поријекла из БиХ, искључујући перад. Министарство је у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ и другим надлежним тијелима за ветеринарске контроле, безбједност хране и здравље животиња активно радило на испуњавању Упитника и успјешно смо окончали тај посао", рекао је Кошарац.

Он је истакао да се у наредној фази очекује одговор израелске стране, након што претходно изврши неопходне процјене система у БиХ у погледу ветеринарских контрола, безбједности хране и здравља животиња.

"Отварање израелског тржишта добра је прилика и додатни подстицај за развој домаћих пољопривредних капацитета, због чега ћемо уложити максималне напоре у реализацији овог циља. Предали смо Упитник и очекујемо да ће Израел ускоро позитивно одговорити на наш захтјев за извоз робе животињског поријекла на тражиште ове државе", поручио је Кошарац.

Он је захвалио Канцеларији за ветеринарство БиХ и другим надлежним тијелима за ветеринарске контроле, безбједност хране и здравље животиња, која су активно радила на попуњавању одговора из предмисијског Упитника.

"Наша базна политика је да континуирано радимо на отварању нових тржишта за домаће производе. У том смислу, осим ЕУ и земаља Цефте, посебну пажњу усмјерили смо на тржишта Русије, Кине, Малезије, Израела, Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије. Увјерен сам да ће наши заједнички напори допринијети позитивном исходу за домаћи пољопривредни сектор", истакао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана