Кошарац: Позив месопрерађивачима да откупе вишкове

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да ће са свим ентитетским партнерима радити на заштити домаће производње и апеловао на месопрерађиваче, који се баве спољнотрговинским прометом, да откупе примарну производњу у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Кошарац је након састанка са представницима Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске и Сељачког савеза ФБиХ истакао да је пољопривреда примарна уставна надлежност ентитета и да та врста односа треба да буде дефинисана кроз политике које утврђују надлежна ентитетска министарства.

Он је оцијенио да спољнотрговински промет функционише у складу са међународним потписаним уговорима и позитивним законским прописима, те да Министарство спољне трговине и економских односа хоће да се то настави, па и у повећаном обиму, примјеном уговора ССП, Цефта и Ефта.

"Са друге стране, разумијем неопходност адекватних политика у смислу откупљивања домаће производње. Ми смо потпуно привржени да заједно са свим ентитеским партнерима радимо на заштити домаће производње не угрожавајући међународне потписане уговоре", истакао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да су послови који су настављени са Турском смањени, те да су унутрашњи вишкови у БиХ су значајни.

Он сматра да се треба видјети на који начин да се откупи, прије свега домаћа производња, те најављује да ће у наредним данима апеловати на месопрерађиваче да откупе примарну производњу у Републици Српској и ФБиХ.

Према његовим ријечима, ту мора да постоји солидарност јер је то веома битно, не само са аспекта солидарности, него и да то, са аспекта вредновања рада и процеса производње, буде на реалним тржишним цијенама.

Кошарац је увјерен да имају капацитете да покрену поступак заштите кроз увођење заштитних мјера у складу са потписаним уговором ССП-е и правилима Свјетске трговинске организације иако БиХ још није њена чланица.

"На темељу добијених валидних података од надлежних институција и покретача поступка увођења заштитних мјера, Министарство спољне трговине има законску обавезу да тај поступак утврђује, покреће, најављује код надлежних европских институција и да се у том контексту крећемо ка увођењу заштитних мјера за које сматрам да ће бити неопходне ако смо, а јесмо, привржени заштити домаће производње са једне стране, а са друге цијеним да ће бити разумјевања оних према којима ће услиједити такве мјере, а то су нека друга тржишта, као нашу веома изражену потребу да заштитимо домаћу производњу", рекао је Кошарац.

Он вјерује да постоје капацитети у месопрерађивачкој индустрији у ФБиХ и Републици Српској да се откупе ови вишкови и да ће месопрерађивачи, који се баве спољнотрговинским прометом, да откупе те вишкове и на тај начин смире наслијеђену нетрпељивост између примарних прерађивача и прерађивача меса.

Кошарац вјерује да неће морати донијети заштитне мјере, које најављује, него да ће се месопрерађивачи у Републици Српској и ФБиХ укључити да се ови вишкови откупе.

"Кроз примјену одређених прописа ћемо адекватно третирати оне који буду откупљивали домаћу производњу. У том смислу ћемо имати врло јасан задатак према сектору пољопривреде, царине и сектору за спољнотрговински промет и страна улагања да нађемо нове критеријуме како би оне, који откупљују домаћу производњу, стимулисали кроз одобравање одређених квота да и они могу да буду, од надлежних инстутуција, на адекватан начин третирани", рекао је Кошарац.

На питање какво је стање са залихама хране у БиХ, Кошарац је истакао да спољнотрговински промет функционише и да су, приликом видљивих мјера одређених земаља у окружењу, ентитетске институције и Савјет министара били врло активни да омогуће да спољнотрговински промет функционише.

Кошарац подсјећа да је Канцеларија за ветеринарство мобилна 24 часа и да су ветеринари били на граничним прелазима, а Министарство спољне трговине имало је активну улогу када су у питању зелене приоритетне траке и дефинисање производа свих земаља кроз Цефту, да БиХ буде присутна на темељу свих захтијева који су дошли од надлежних ентитетских тијела.

Он мисли да је спољнотрговински промет отворен и да је под потпуном контролом, а да све надлежне институције раде у складу са законом.

На питање да ли може надлежности пребацити на ниво БиХ, Кошарац је рекао да неће, те да ће све остати онако како пише у Уставу.

"Оно што су уставне надлежности ентитета остаће уставне надлежности ентитета. Нећу се бавити никаквом централизацијом, нити имам намјеру, нити политички став те врсте, нити лично да правим неке централне магацине, нити централне институције у БиХ. Нека сваки ентитет поступа у складу са оним шта у Уставу пише", нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је пуно спекулација о томе шта је у Републици Српској, поготову медија из ФБиХ.

"Тамо постоје надлежне институције гдје се подноси извјештај и вјерујем да у складу са демократском праксом и уставним капацитетима Републике Српске надлежни директори неке институције подносе извјештај надређеним органима", појаснио је Кошарац.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је да је тема данашњег састанка била тржишни вишкови свињског и јунећег меса.

"На овом састанку, иако је касно, јер су фарме препуне, надамо се да смо постигли одређене компромисе", рекао је Маринковић.

Маринковић је рекао да је на састанку утврђено да је неопходно увести заштитне мјере због евидентних тржишних вишкова меса, које ће припремити ресорно министарство.

"Видјећемо које заштитне мјере могу да буду уведене, а да буду у складу са потписаним ССП-ом и ЦЕФТА уговорима. Врло брзо, у наредном периоду, видјећемо шта ће се издешавати", изјавио је Маринковић и додао да је заједнички констатовано да треба позвати домаће месопрерађиваче да по фер тржишној цијени откупе вишкове.

Он је рекао да је Савез предлагао мјере у виду царина од 10 одсто на период од двије године на месо, полутке и свјеже расхлађено месо.

Маринковић је рекао да тржишни вишкови меса нису већи од потреба које може да апсорбује тржиште БиХ, те да би тиме била дата могућност фармерима да обнове производњу и на тај начин смање губитке.

Проблем је ургентан, каже Маринковић, али се нада ће Министарство ускоро донијети разраду заштитних мјера, као и да ће домаћи месопрерађивачи кренути у откуп.

Он је истакао да Савез нема примједаба да је угрожен пласман воћа и поврћа.

Члан Сељачког савеза ФБиХ о заштити домаће производње Љубан Гудељ рекао је да је Савез сагласан са данас донесеним закључцима.

"Овај проблем је више изражен у Републици Српској, него у ФБиХ, али дијелимо сличне проблеме. Ми у ФБиХ имамо мање товних свиња и мање јунади", рекао је Гудељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана