Кошарац: Хрватска обећала флексибилност по питању преласка камиона преко границе

Срна
Foto: Anatolija

ГРАДИШКА - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Градишци да је у првој половини јула преко овог граничног прелаза прегледано и у Хрватску пропуштено 106 пошиљки воћа и поврћа из БиХ.

"У првих 16 до 17 дана јула било је укупно 106 пошиљки што је на нивоу прошле године. Информисан сам да су досадашња пракса и анализа стања утврдили да хрватска страна може дневно да прегледа између 14 и 18 пошиљки", рекао је Кошарац новинарима.

Он је данас у Старој Градишци о проблемима приликом извоза воћа и поврћа из БиХ преко граничних прелаза са Хрватском разговарао са главним државним инспектором Хрватске Андријом Микулићем.

"Данас сам са Микулићем разговарао на прелазу Стара Градишка цијенећи да је веома значајно да дођем на лице мјеста, а не да сједим у Сарајеву и тамо добијам информације", рекао је Кошарац.

Он је навео да хрватски органи цијене да ће бити флексибилни у смислу да све оно што је прошло принцип најаве тај дан и буде прегледано.

"Вјерујем да ћемо у том контексту успјети да обезбиједимо адекватан спољнотрговински промет наших производа, транзитно кроз Хрватску, а највећим дијелом упућених на тржиште Словеније", појашњава Кошарац.

С дуге стране, истиче он, апеловао је и замолио Микулића да се, уколико се обим пријављених камиона повећа, размотри могућност продужења радног времена на граничним прелазима, за шта постоји флексибилна спремност хрватских органа.

Одговарајући на питање новинара да ли је проблем што у БиХ не постоји закон о царинским прекршајима, а у вези са дигиталним пријавама пошиљки, Кошарац је рекао да би један од адекватних одговора на тренутно стање могао бити "мали Шенген".

"Примјена овог модела убрзала би проток роба, људи и услуга и у том контексту треба вршити напоре. Овдје није ријеч о непостојању закона, него се ради о начину имплементације уговора који је потписан између БиХ и Хрватске, али и о аутономности одлучивања хрватске стране која уређује своју област фитосанитарне заштите на граничним прелазима и спроводи директиве ЕУ", навео је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Кошарац је поновио да је БиХ и даље заробљена неким ставовима ЕУ и да би најбоље било за привреду и Републике Српске и Федерације БиХ да постоји заједничко регионално тржиште попут "малог Шенгена", на којем би се могло осварити убрзање спољнотрговинског промета у региону.

Прије тога, каже Кошарац, треба профилисати и дефинисати домаће капацитете и резултате.

Кошарац је подсјетио да је прије неколико дана телефоном разговарао са Микулићем и да је тада дефинисана одређена врста кретања, како не би било застоја на граничним прелазима, али и како не би дошло до усложњавања пословања примарних прозвођача из Републике Српске и Федерације БиХ.

"Цијеним да смо тада договорили врло јасну активност да је веома важно и значајно због прописа и стандарда електронског начина комуницирања да наши примарни произвођачи најаве долазак на гранични прелаз. Веома важно је и то да се без те најаве у заказаном дану неће моћи вршити контрола и зато још једном апелујем на домаће произвођаче да адекватно најаве термин свог доласка на гранични прелаз како би се благовремено могла извршити фитосанитарна контрола", нагласио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана