Кошарац, Aлагић: Повећањем квоте извоза говедине заштитити домаћу производњу

Срна
Кошарац, Aлагић: Повећањем квоте извоза говедине заштитити домаћу производњу

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас, на састанку са новоименованим амбасадором БиХ у Турској Адисом Алагићем, да је за ову годину потребно повећати квоту извоза говедине у Турску за 2.000 тона, чиме би отворена квота била 5.000, умјесто досадашњих 3.000 тона меса.

Кошарац је на састанку у Сарајеву рекао да би извозом залиха меса, насталих због смањеног локалног конзумирања усљед епидемије вируса корона, била заштићена домаћа производња, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

"Опредијељени смо да развијамо посао пласмана говеђег меса на турско тржиште", поручио је Кошарац, подсјетивши да је о могућности повећања квоте за извоз недавно разговарао и са амбасадором Турске у БиХ Халдуном Кочем.

Кошарац и Алагић данас су констатовали да је важно развијати билатералну сарадњу, те указали на значај економске дипломатије ради успостављања ефикаснијег спољнотрговинског промета између компанија из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ са турском страном, наводи се у саопштењу.

На састанку је било ријечи и о потписивању уговора о слободној трговини између БиХ и Турске.

У саопштењу се наводи да је Кошарац подсјетио Алагића да се тај документ тренутно налази у процедури у институцијама БиХ, оцијенивши да би уговор о слободној трговини унаприједио спољнотрговински промет између компанија из Републике Српске и ФБиХ са турским фирмама.

Кошарац и Алагић констатовали су да је у наредном периоду неопходно организовати састанак билатералног трговинског комитета између БиХ и Турске, као и трилатерални трговински комитет БиХ-Србија-Турска, након спровођења изборних резултата у Србији.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана