Кoрона шаље готовину у заборав

Милијана Латиновић
Кoрона шаље готовину у заборав

БАЊАЛУКА - Безготовинско плаћање и у БиХ постаје све популарније што потврђује податак да је у прошлој години повећан број активних картица, вриједности и броја трансакција, а кроз овај систем пословања лани је “прошло” више од 11,5 милијарди марака.

Према подацима у извјештају “Картичарство у БиХ у 2020. години” који је објавила Централна банка БиХ, укупан број активних картица лани је износио 2.170.556 и већи је за 31.952 картице у односу на 2019. годину.

- Најзаступљеније су дебитне, а потом кредитне и картице с одгођеним плаћањем - наведено је у извјештају.

Осим тога, истакнуто је и да је у прошлој години био присутан тренд пораста вриједности и броја картичних трансакција. Тако је у 2020. години реализовано картичних трансакција у вриједности од 11,535 милијарди марака, од чега је већина 71 одсто обављена на банкоматима (АТМ уређаји), 28 одсто путем ПОС уређаја, а свега један одсто путем интернета.

Поређења ради, вриједност картичних трансакција у 2019. години износила је 11,166 милијарди марака.

Извјешај показује да је лани дошло и до повећања броја трансакција у односу на 2019. годину те је укупан број трансакција износио 113,5 милиона марака.

- Просјечна вриједност једне трансакције била је 102 КМ и мања је у односу на 2019. годину за 14 КМ. Просјечни годишњи промет по једној картици лани је износио 5.314 КМ и већи је за 92 КМ у односу на годину раније - стоји у извјештају.

Подаци Централне банке БиХ показују да банке константно раде на увођењу већег броја АТМ и ПОС уређаја, па је лани било инсталирано укупно 1.627 банкомата и 30.371 ПОС уређаја.

Економисти истичу да је пандемија вируса корона у највећој мјери подстакла становништво да мијења навике када је ријеч о начину плаћања роба и услуга.

- Прије пандемије удио безготовинских трансакција код нас није био ни близу просјека западних земаља гдје се чак размишља и о потпуном укидању готовине. Новац какав познајемо још из времена Феничана, метални и папирни, полако ће нестајати. Појавом пандемије и код нас је препоручено безготовинско плаћање због избјегавања социјалног контакта, а развија се и онлајн трговина због “закључавања” - рекао је за “Глас Српске” економиста Александар Љубоја.

Иако је темпо раста безготовинског плаћања код нас и даље далеко од свјетског просјека, истиче Љубоја, у будућности се може очекивати да готовина полако нестаје.

- Доћи ће до тога да се трансакције обављају искључиво картицама, мобилним телефонима или на неки други савремени начин. Код нас простора за раст безготовинског система плаћања има много - истакао је Љубоја. Нагласио је да доласком нових генерација које су дигитално освијештене и које су у потпуности дигитализоване у свим сферама живота, за разлику од неких старијих, навике ће се потпуно промијенити, а плаћање робе и услуга преселиће у потпуно нову димензију.

Електронско банкарство

Према подацима Централне банке БиХ услуге електронског банкарства у 2020. години нудиле су 23 банке у БиХ. Навели су да је изражен тренд повећања броја клијената који користе ове услуге, те је тако овом врстом услуге био обухваћен укупно 956.601 субјекат, од чега 76.994 правних и 879.607 физичких лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана