Корона отањила и зараду банака

Милијана Латиновић
Корона отањила и зараду банака

БАЊАЛУКА - Шест од осам банака у Републици Српској пословало је позитивно на крају септембра ове године, док су двије укњижиле минус, па је и укупан деветомјесечни резултат банкарског сектора лошији у односу на исти период прошле године.

Према подацима Агенције за банкарство РС, нето добит банака које су од јануара до краја септембра ове године пословале позитивно износила је 60 милиона марака. С друге стране, заједнички минус двије банке износио је 5,2 милиона марака. За девет мјесеци прошле године свих осам банака у Српској укњижило је нето добит од 77,27 милиона марака. 

Подаци објављени у најновијем извјештају Агенције показују да су укупни кредити на крају септембра износили 5,463 милијарде марака, од чега се на зајмове становништва односило 2,544 милијарде КМ.

У истом периоду прошле године укупни кредити били су “тешки” 5,344 милијарде марака, од чега се на кредите пласиране становништву односило 2,460 милијарди КМ.

Економисти истичу да овакви резултати не чуде с обзиром на пандемију вируса корона и пад привредне активности.

- Дошло је до пада прихода у свим сегментима, док су расходи остали на истом нивоу. Нема неке велике кредитне експанзије, евентуално благо повећање када је ријеч о ненамјенским потрошачким кредитима а узрок томе је смањење прихода. Дио становништва је осјетио ову пандемију кроз пад прихода и удар на буџет тако да су кредитима покушавали надомјестити средства која су им недостајала за основне животне потребе - појаснио је члан Удружења економиста РС СЊОТ Александар Љубоја.

Резултат ће бити исти, додаје Љубоја, не само на крају ове године већ и у прва два квартала наредне године.

- Тек након тога се очекује, не излазак из проблема, већ блага стабилизација, а тек 2022. године можемо очекивати да ће сви макроекономски параметри који су на крају 2019. године расли, кренути узлазном путањом - рекао је Љубоја.

Говорећи о банкама које су на крају септембра оствариле негативан резултат, он истиче да смањењем трошкова оне могу надомјестити недостатак профита.

Штедња

Укупни депозити на крају септембра у банкама Српске износили су 6,352 милијарде марака, од чега се на депозите грађана односило 3,558 милијарди КМ. У извјештају је наведено и да је штедња грађана износила 2,448 милијарди марака. У истом периоду лани грађани су у банкама чували 2,451 милијарди марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана