Конференција “Forward” сутра у Бањалуци: Дигиталне иновације предуслов раста

 Милијана Латиновић
Конференција “Forward” сутра у Бањалуци: Дигиталне иновације предуслов раста

БАЊАЛУКА - Дигиталне иновације као предуслов за привредни и друштвени раст биће у фокусу овогодишње конференције “Forward”, која ће сутра у Бањалуци окупити експерте из Српске и региона с циљем размјене искустава и добрих пракси те њихове примјене у домаћим малим и средњим предузећима.

Четврта по реду конференција “Forward”, коју организују Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС и Иновациони центар Бањалука (ИЦБЛ) окупиће у бањалучком хотелу “Coutyard by Marriott” бројне експерте из Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Чешке.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је за “Глас Српске” да ће кроз четири панела окупљени имати прилику да чују шта је имплементација дигиталних рјешења донијела европским развијеним земљама, гдје је Српска у свему томе и шта је још потребно урадити.

- Између осталог причаћемо и о успостављању прва четири дигитална иновациона хаба (ДИХ) у БиХ, који су директан инструмент за подршку малим и средњим предузећима. Ријеч је о пројекту који финансира ГИЗ. Желимо да направимо успјешно чвориште, гдје би на неки начин спојили дигитална рјешења у малим и средњим предузећима у секторима дрво и метал са ИЦТ сектором, који је код нас релативно развијен - рекао је Гверић.

Истакао је да Српска у неким сегментима прави искораке, док би у другим могла да искорачи мало чвршће.

- Металопрерада и дрвопрерада су индустријски сектори у којима је започела дигитализација, с обзиром на то да су они прилично везани за инострано тржиште на којем се очекује да се брзо реагује, подигне квалитет производа и услуга и остане у тренду са осталим произвођачима - казао је Гверић, нагласивши да томе желе прикључити и ИЦТ сектор, који сваке године показује тренд раста и запошљава око 8.000 радника.

Појаснио је да је дигитализација неминовност и да одгађајући тај процес само губимо на укључености и конкурентности.

- Долазимо у ситуацију да “стижемо на крају забаве”, а онда и резултати које треба да искористимо за сопствени интерес не могу бити на нивоу као код некога ко се прикључио на почетку - рекао је Гверић.

Конференција “Forward” ставља у фокус регионалну перспективу дигиталне економије првенствено због њеног утицаја на развој привреде, чиме постаје прилика за јачање конкурентности. Прва “Forward” конференција је одржана 2019. године и окупила је више од 500 учесника из региона и свијета. Друга је емитована путем Радио-телевизије РС, док је прошлогодишња одржана у Музеју савремене умјетности Српске.

ИЦБЛ

Говорећи о досадашњем раду Иновационог центра Бањалука, Драго Гверић је рекао да је највише поносан на то што су на самом почетку 2011. године људе убјеђивали да постану предузетници, а данас су у позицији да имају ред чекања да новооснована фирма уђе у ИЦБЛ.

- Пријављено је више од 350 пословних идеја из којих је настало 116 нових компанија са око 370 запослених који доминантно раде за инострано тржиште. Организовали смо обуке за 5.500 људи пружајући им могућност да стицањем додатних вјештина и знања буду конкурентнији - рекао је Гверић, додавши да је план да до средине идуће године буде завршено прво софтверско рјешење за управљање е-скупштином на локалном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана