Концесије донијеле мање новца у буџет РС

Милијана Латиновић
Концесије донијеле мање новца у буџет РС

Бањалука - У буџет Републике Српске у првом полугодишту ове године слило се нешто више од 23 милиона КМ од концесионих накнада, што је за два милиона мање у односу на исти период лани.

Према подацима Комисије за концесије РС, у првих шест мјесеци ове године на име прихода од концесионе накнаде уплаћено је 23,18 милиона марака, док је у истом периоду 2018. године по том основу у буџет уплаћено 25,23 милиона марака. 

У Комисији за концесије појашњавају да је наведена разлика дјелимично резултат прекњижавања уплата, а дјелимично и уплате једнократне концесионе накнаде при закључивању концесионих услуга.

- Највећи износ уплаћене концесионе накнаде био је на име накнаде за коришћење енергетских објеката - навели су у Комисији за концесије.

Подаци показују да је у наведеном периоду Влада Српске као концендент са привредним друштвима као концесионарима закључила свега седам концесионих уговора, док је у истом периоду прошле године било три пута више склопљених послова.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић истиче за “Глас Српске” да би детаљна анализа концесионих накнада требало да покаже каква је њихова структура и гдје има простора за промјене.

- Природне потенцијале треба искористити да буду у функцији развоја привреде Републике Српске. Потребно је урадити детаљну анализу која ће показати да ли накнаде за концесије треба смањивати или повећавати. Уколико би и дошло до повећања концесионих накнада требало би да то буде посљедица повећања производње - рекао је Ћорић.

Коментаришући податак да је у првом полугодишту ове године од концесионих накнада наплаћено нешто мање новца у односу на исти лањски период, Ћорић је рекао да то има смисла јер је производња електричне енергије мања.

- Били су ремонти у термоелектранама, па уколико се плаћа накнада по произведеном киловату, смањење је логично - рекао је Ћорић.

Према годишњем извјештају Комисије за концесије РС, лани је прилив новца у републичком буџету од концесионих накнада износио 54,41 милион марака, односно 20,84 милиона КМ више него 2017. године.

У Комисији су појаснили да су порасту наплате концесионе накнаде у знатној мјери допринијеле измјене Закона о концесијама, којим је прописано да су јавна предузећа која се баве производњом електричне енергије обавезна закључити концесионе уговоре за преостали радни вијек енергетских објеката.

Током прошле године закључена су укупно 34 концесиона уговора, док је годину раније било 15 уговора.

 

Приходи и расходи

У Комисији за концесије РС наводе да је њихов приход од јануара до краја јуна ове године износио 419.100 марака. Додали су да су расходи у том периоду износили 401.640 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана