Комшије пазариле дупло мање робе

Милијана Латиновић
Комшије пазариле дупло мање робе

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона стала је на пут купцима из региона који су годинама пазарили робу у БиХ, што потврђује и податак Управе за индиректно опорезивање (УИО) да је за десет мјесеци ове године странцима одобрен поврат 8,34 милиона марака на име ПДВ-а, што је скоро дупло мање у односу на исти период лани.

Према подацима УИО, странци су од јануара до краја октобра ове године широм земље пазарили робу вриједну 57,4 милиона марака, а судећи према пристиглим захтјевима за поврат пореза, највише иностраних купаца у БиХ било је из Хрватске и Србије.

- Укупан број захтјева за поврат ПДВ-а у десет мјесеци ове године износио 193.012 - навели су у УИО.

Према њиховим подацима, највише захтјева за поврат ПДВ-а у овој години било је на граничним прелазима Орашје, Увац, Хукића Брдо, Брчко и Шепак. 

У УИО наводе за “Глас Српске” да је за десет мјесеци прошле године запримљено 345.040 захтјева за поврат ПДВ-а.

- Укупна вриједност добара која су купљена и изнесена ван царинског подручја БиХ износила је 107,46 милиона КМ, док је захтијевани поврат ПДВ-а био 15,61 милион КМ - навели су у УИО.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић каже за “Глас Српске” да је на домаћем тржишту очигледно потрошња смањена.

- Корона криза је смањила потрошњу и што вријеме више одмиче грађани из страха од неизвјесности чувају новац и купују само колико морају. Не чуди што је купаца из окружења било мало, јер су једно вријеме границе биле затворене, преласци отежани. Због свега тога логично је да је и износ који су затражили инострани купци на име ПДВ-а преполовљен - рекао је Марјановић.

Захтјев за поврат ПДВ-а подноси се на обрасцу “ПДВ-СЛ-2” који на захтјев купца, односно страног држављанина, попуњава продавац у три примјерка, од којих оригинал и једну копију даје купцу, а другу копију задржава у својој документацији.Странац који је обавио куповину у БиХ обавезан је при напуштању царинског подручја дати царинској служби на увид купљену робу, оригиналне рачуне и попуњен образац “ПДВ-СЛ-2” у оригиналу. Купцу се захтјев за поврат ПДВ-а одобрава ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна достави оригинал образац “ПДВ-СЛ-2”, овјерен од стране Царинске службе, продавцу од кога је роба купљена, а укупна вриједност робе са ПДВ-ом треба да буде већа од 100 КМ.

Алкохол и дуван

Право на поврат ПДВ-а имају физичка лица која немају пребивалиште у БиХ и то на добра која купе у нашој земљи и иста изнесу изван царинског подручја БиХ. Право на поврат ПДВ-а се не односи на изнесена минерална уља, алкохол и прерађевине од дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана