Комшије и рођаци напунили касу угоститељима

Милијана Латиновић
Комшије и рођаци напунили касу угоститељима

БАЊАЛУКА - У празничне дане с краја прошле и почетком ове године у БиХ је ушло 1,11 милиона људи што је допринијело и пуњењу касе угоститеља који кажу да разлога за задовољство има, а како и не би било када се у сваком хотелу и кафићу тражило мјесто више.

Према подацима Граничне полиције БиХ, у празнично вријеме, од 20. децембра прошле до 10. јануара ове године приликом преласка границе БиХ евидентирано је 2,19 милиона особа, од којих 1,11 милиона на улазу у земљу.

- Од 20. децембра 2021. до 10. јануара прошле године евидентирано је укупно 1,9 милиона особа, од којих је на улазу у БиХ 960.771. На граници је евидентан пораст промета за 15,9 одсто - истакли су у Граничној полицији БиХ.

Опште је познато да су међу онима који су у вријеме празника долазили у БиХ многи њени држављани који су, идући трбухом за хљебом, расути по цијелој Европи.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић рекао је за “Глас Српске” да је у празнично вријеме, осим наших људи који долазе кући за Нову годину и Божић, традиционално веома много Словенаца који новогодишње празнике проводе у Бањалуци.

- Бањалука је била пуна у то вријеме. Угоститељи су углавном задовољни зарадом. Чим је све било попуњено нема разлога за незадовољство. Више туриста, већа зарада и ту је рачуница јасна - истакао је Татић.

А странаца је било и на крајњем југу Српске, у Требињу које биљежи рекордну туристичку годину.

Из Туристичке организације Требиње саопштили су раније да је за новогодишње празнике тај град посјетило више од 10.000 људи.

- За новогодишње празнике било је више од 7.000 ноћења, а више од 10.000 људи је посјетило град у оквиру једнодневних излета и слично. Туристи који су посјетили најјужнији град Српске углавном су из региона, Србије и Црне Горе, али било је и посјета из Кине и Јапана - навели су у Туристичкој организацији Требиње.

Један од требињских угоститеља Радослав Капор рекао је за “Глас” да су угоститељски радници веома задовољни, јер из године у годину више раде, а и резултати су све бољи.

- Вјерујем да су и гости задовољни понудом. Требиње је мало мјесто, а има много озбиљних ресторана у које туристи могу да оду и пробају све наше специјалитете. Зараде су веће и ови празници се ни са чим не могу упоредити, ни с једном претходном годином, јер никада није било овако - истакао је Капор, нагласивши да Требиње никада раније у зимском периоду није било пуније.

Малопродаја

Подаци Пореске управе РС показују да је укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Српској 30. и 31. децембра 2022. године износио 86,4 милиона марака.

На исте дане годину раније промет у малопродаји износио је 89,8 милиона марака, а 2020. године 72,1 милион КМ. У претпандемијској 2019. години, промет у малопродаји евидентиран преко фискалних каса 30. и 31. децембра износио је 91,79 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана