Комплекс Бобар банке у стечају и НЛБ банке Бањалука на добошу за 2,1 милион

Милијана Латиновић
Комплекс Бобар банке у стечају и НЛБ банке Бањалука на добошу за 2,1 милион

БАЊАЛУКА - Бобар банка Бијељина у стечају и НЛБ банка Бањалука понудиле су на продају комплекс пословних објеката са земљиштем у Српцу по почетној цијени од 2,1 милион марака.

У огласу о продаји непокретне имовине који је јуче објављен у “Гласу Српске” наведени су објекти и земљиште који се продају у затеченом имовинско-правном статусу, у виђеном стању.

Наведено је да право учешћа у јавној продаји имају сва правна и физичка лица која уплате депозит у износу од 50.000 марака најкасније до 8. јула ове године на трансакциони рачун Бобар банке у стечају Бијељина број 555-090-00565201-27, отворен у Новој банци Бањалука.

Купац је дужан да доказ о уплати депозита достави на увид комисији за лицитацију најкасније на дан одржавања лицитације.

- Продаја имовине обавиће се путем усменог јавног надметања 12. јула са почетком у 12 часова у просторијама Бобар банке - наведено је у огласу.

Купац је дужан да купопродајну цијену, умањену за износ плаћеног депозита, плати у року од 15 радних дана од дана одржавања јавне продаје, а осам дана након уплате укупног износа купац је дужан да закључи нотарски уговор о купопродаји.

Стечајна управница Бобар банке Душанка Новаковић појаснила је за “Глас Српске” да је ријеч о имовини која је била под хипотеком Бобар банке и НЛБ банке.

- У судском поступку смо се наплатили кроз имовину и након што је то све укњижено, имовина је понуђена за продају. Заинтересованих има, па ћемо видјети коначан исход. Новац који добије Бобар банка од продаје те имовине ићи ће у стечајну масу и из тих средстава ће се измиривати повјериоци - објаснила је Новаковићева.

Говорећи о стечају у Бобар банци, који је отворен у јануару 2017. године, Новаковићева је казала да поступак иде својим током.

- Има још судских поступака који су у току. Чекамо да се то ријеши и да се испуне законски услови за прву дјелимичну диобу - истакла је Новаковићева, подсјетивши да је од 1.365 судских поступака остало да се ријеши још 235, од чега су, како је објаснила, најважнији поступци по тужбама повјерилаца који имају значајне износе.

Они, додала је, коче прву дјелимичну диобу.

- Повјериоци користе сва средства, жалбе, ревизије, апелације и све то морамо проћи како бисмо дошли до коначне правоснажне пресуде, те како бисмо потом могли ићи на диобу - рекла је Новаковићева.

Трошкови

У огласу о продаји непокретне имовине наведено је да све трошкове око сачињавања, овјере и спровођења купопродајног уговора у јавном регистру, накнаде, таксе и порезе у вези са купљеном имовином, укључујући и евентуални порез на капитал или ПДВ, сноси купац.

- Исплатом купопродајне цијене и плаћањем свих потребних пореза и такса престају све обавезе купца према продавцу - наведено је у огласу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана