Компанија cargo-partner Сарајево: Транспорт етеричних уља изазован посао разрађен до најситнијих детаља

ГС
Компанија cargo-partner Сарајево: Транспорт етеричних уља изазован посао разрађен до најситнијих детаља

САРАЈЕВО- Извоз етеричних уља, понајвише смиља, босиља и лаванде је у посљедњих неколико година доживио велику експанзију, а како се ова уља у транспорту третирају као опасне материје, за транспорт оваквих пошиљки постоје стриктне процедуре које се морају поштовати до најситнијих детаља у свим видовима транспорта.

Из тог разлога, транспорт опасних материја представља изазов за све учеснике у ланцу снабдијевања, а нарочито за пружаоце транспортних услуга. С обзиром на то да су количине етеричних уља које се отпремају релативно мале, а сам производ има велику вриједност - најчешће се транспортују ваздушним путем.

У међународној транспортној компанији cargo-partner Сарајево појашњавају да је за обављање овог посла прије свега потребан  сертификат  IATA DGR - International Air Transport Association Dangerous Goods regulation, који је кровни документ на глобалном нивоу када је у питању безбједан транспорт опасних роба."

Предуслов за транспортну компанију јесте да буде регистрована за ову врсту услуге, односно да је њено особље сертификовано и обучено за руковање опасним  материјама.

- „Истовремено, произвођач / пошиљалац је у обавези обезбиједити MSDS (Material Safety Data Sheet) који издаје овлашћена лабораторија након обављених неопходних анализа. То је технички документ који садржи све релевантне информације у вези са супстанцом која се транспортује и заправо, дефинише ниво опасности за човјека и околину- каже директор cargo-partnerа Сањин Хамидовић,.

Приликом припреме пошиљке етеричног уља за транспорт, посебна пажња се посвећује паковању. Инструкције за паковање се налазе у склопу MSDS -а, а поступак смије вршити искључиво сертификована особа.

Хамидовић појашњава да је процес паковања опасних материја веома осјетљив сегмент и захтијева да му се посвети велика пажња, јер директно утиче на безбједносни аспект транспорта.

- Том приликом је потребно изабрати квалитетну амбалажу са унапријед тестираним перформансама. Cargo - partner за спољно паковање пошиљки етеричних уља користи сертификовану и атестирану опрему за паковање и заштитни материјал од реномираних европских произвођача овакве врсте производа, а паковање се прилагођава количини која се транспортује – кажу у овој компанији.

Да би пошиљка имала статус исправно упаковане, свака кутија захтијева обиљежавање према IATA DGR одговарајућим наљепницама, у зависности од  класе опасности.

- По завршетку процеса паковања, израђујемо транспортну документацију, која представља јасну инструкцију свим учесницима у ланцу прихвата, манипулације и транспорта опасних материја - поручује Хамидовић.

Иначе, главни разлог због којег се етерична уља сврставају у категорију опасних материја јесте ниска тачка запаљивости - нека од уља се могу запалити чак на температури од 50  степени Целзијусових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана