Коцка у буџет Српске донијела 24 милиона КМ

Милијана Латиновић
Коцка у буџет Српске донијела 24 милиона КМ

Бањалука - Приходи од игара на срећу у Републици Српској расту из године у годину, а да све више становника прибјегава коцкању потврђује податак да се за осам мјесеци ове године по том основу у буџет слило око 24 милиона марака, што је за 6,32 милиона КМ више у односу на исти период лани.

Према подацима Републичке управе за игре на срећу, приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара од јануара до краја августа ове године повећан је за 35,8 одсто у односу на исти период прошле године.

- Од маја до августа ове године остварени приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара износио је 14,14 милиона КМ, што је за око пет милиона или за 57 одсто више у односу на исти период прошле године, када је на снази био стари Закон о играма на срећу - навели су у Републичкој управи за игре на срећу.

Економисти сматрају да све више људи у играма на срећу види шансу за лаку зараду.

- Чињеница да је приход од игара на срећу већи добра је вијест за буџет РС, али је тужна слика друштва у којем живимо. Да људи имају посао и добре плате, не би ишли у коцкарнице нити куповали срећке и уплаћивали лото. Очигледно све већу наду полажемо у марку или двије које дајемо у кладионицама - рекао је Павловић.

С друге стране, социолози тврде да је коцкање за многе не само начин за долазак до новца већ и бијег од стварности, свакодневних проблема, депресије и усамљености.

- Зависност од коцкања се често развија код људи који не прихватају одговорност за властито понашање и интересантно је да се чешће јавља код мушкараца, који су у овом случају слабији пол. Обично се јавља прије 25. године живота и занимљиво је да су мушкарци склони коцкању у друштву, док жене, када се томе окрену, углавном су самосталне - појаснио је социолог Ведран Француз нагласивши да коцкање није карактеристично искључиво у сиромашним земљама, јер често из забаве коцкају и имућнији људи.

Француз каже да је веома важно да породица и образовне установе на вријеме препознају склоност ка пороцима код дјеце и младих, те да институције појачају контролу приређивања игара на срећу.

Према подацима Министарства финансија РС, у Српској је почетком ове године било регистровано 1.033 кладионице, 441 клуб с аутоматима с укупно 5.369 аутомата, шест приређивача интерних игара, 16 класичних томбола, један казино и 1.097 локација на којима се приређују игре на срећу.

Казне

У Републичкој управи за игре на срећу кажу да су инспектори Одјељења за инспекцијски надзор од марта ове године, када је ступио на снагу нови Закон о играма на срећу, па до августа, обавили 706 инспекцијских надзора код правних и физичких лица и изрекли 221.000 марака казни због затечених неправилности.

У истом периоду лани, наводе, обављено је 859 инспекцијских контрола, а  изречене су казне у износу од 85.200 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана