Клик открива привреднике који избјегавају порез

Данијела Бајић
Клик открива привреднике који избјегавају порез

БАЊАЛУКА - Порески обвезници у БиХ, њих око 45.000, имају рок до 20. фебруара да Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ доставе електронске евиденције о свим испорукама и набавкама у јануару, у складу са новим начином комуникације који омогућава лакше и брже откривање привредника који избјегавају плаћање пореза.

Електронско достављање књиге улазних и излазних рачуна привредницима је на располагању од лани, али је, како су нагласили у УИО, од ове године то постала обавеза за све пореске обвезнике.

Према ријечима начелника Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратка Ковачевића, до 20. фебруара сви обвезници индиректних пореза морају ускладити своје електронске верзије књиге улазних рачуна (КУФ) и књиге излазних рачуна (КИФ) и доставити их путем портала “е-Порези”.

Ова новина ће, истакао је он, омогућити да будуће контроле буду тачно фокусиране на одређена предузећа и фактуре.

- Када сваки обвезник електронски достави свој КУФ и КИФ, једноставним упоређивањем докумената провјераваћемо да ли је одређени рачун за који је један обвезник извршио одбитак улазног ПДВ-а и приказао га у свом КУФ-у, уједно код другог обвезника приказан у КИФ-у, и то тако да је за тај промет робе или услуга уредно обрачунат и плаћен ПДВ - појаснио је Ковачевић.

Све фактуре које буду “искакале” биће, наглашава он, предмет провјера и контрола.

- Ово је свакако још један корак напријед у смислу лакшег и бољег система контрола, откривања одређених неправилности на вријеме, те фокусирања контролних активности на оне обвезнике гдје је то заиста и потребно. С друге стране, код обвезника гдје све буде уредно биће смањење и контролне активности - истакао је Ковачевић.

Рачуновође истичу да ће овај начин комуникације са УИО свима олакшати посао.

- Сви заједно имали смо сасвим довољно времена да се спремимо за прелазак на нови начин комуникације. Едукације смо током прошле године због вируса корона прошли путем вебинара - рекла је директорица друштва за рачуноводствене послове “Делта биро” у Бањалуци Санда Станковић.

Према њеним ријечима, прошле године, када је електронско достављање поменутих података било на добровољној бази, евиденцију о испорукама и набавкама углавном су достављале веће компаније.

Сива економија

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да поздравља сваку мјеру чији је циљ смањење сиве економије.

- На примјер, неки угоститељ купи сок у продавници и онда га продаје код себе и не пријављује промет. То више неће моћи тако - казао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана