Кинески инвеститор испада из игре за бијељинску Шећерану?

Милијана Латиновић
Кинески инвеститор испада из игре за бијељинску Шећерану?

БИЈЕЉИНА - Потенцијални купац из Кине није уплатио депозит за бијељинску Фабрику шећера у стечају у предвиђеном року за коју је нудио седам милиона марака, а даља судбина овог предузећа требало би бити позната у петак након Скупштине повјерилаца.

Стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић потврдио је јуче за “Глас Српске” да банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин није уплатио депозит у року који је истекао 31. октобра. 

О свему ће, каже, данас информисати Одбор повјерилаца, који је раније дао позитивно мишљење на писмо намјере овог инвеститора. 

 - Коначну одлуку да ли ће понуда из Кине и даље остати у игри донијеће Скупштина повјерилаца - рекао је Матић. 

Додао је и да ће Одбор повјерилаца упознати са понудом фочанског предузећа “Павгорд” које је за “Шећерану” понудило пет милиона КМ и већ уплатило 100.000 марака депозита. Та фирма је исказала намјеру да одмах након одобрења Скупштине повјерилаца и потписивања уговора уплати преостали износ умањен за износ депозита.

Предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Војислав Николић каже за “Глас Српске” да је Одбор на посљедњој Скупштини добио мандат да распише три продаје по цијени од десет милиона марака.

- С обзиром на то да се на те три продаје нико није пријавио тражили смо нову сједницу Скупштине како бисмо утврдили шта даље. Немамо овлашћење да продамо предузеће по цијени нижој од десет милиона - појаснио је Николић, истакавши да је Одбор дао позитивно мишљење на понуду инвеститора из Кине јер је он у писму намјере навео да жели да оживи “Шећерану” и поново покрене производњу. 
Бијељинску фабрику годинама мјерка и Бањалучанин Горан Вајкић, који је за њу био спреман да плати 6,9 милиона марака, али његова понуда није разматрана. 

Осим тога, у више наврата за “Шећерану” су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Сариел”, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала. Након њих, у трку за пропало предузеће ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате.

Имали су намјеру да након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала. 

“Шећерана” зјапи празна већ 12 година, а стечај је покренут 2015. године.  За све ове године предузеће је продавано по цијени од десет милиона марака. 
 

Могућности

Војислав Николић је рекао да је у игри неколико рјешења у вези са даљом судбином “Шећеране”.

- Стечајни управник је предлагао спуштање цијене, а представници радника да се распише оглас о продаји предузећа без почетне цијене. Мој став је да се намире потраживања разлучних повјерилаца парцијалном продајом имовине “Шећеране” и да се онда иде у процес преузимања имовине на име наплате повјерилаца - рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана