Капитал без дивиденде заробљен

Анита Јанковић Речевић
Капитал без дивиденде заробљен

БАЊАЛУКА - Инвестиционо развојна банка РС (ИРБРС) и Друштво за управљање пензијским резервним фондом (ПРЕФ) организују продају пакета акција у 63 предузећа чија је вриједност 12,48 милиона марака.

Оглас о продаји акција објављен је јуче у “Гласу Српске”, а заинтересованим купцима понуђена су два пакета. У првом пакету ријеч је о власничком удјелу у 33 предузећа која заједнички продају ИРБРС и ПРЕФ, а њихова вриједност износи 5,36 милиона марака. Другу продају ПРЕФ организује самостално и на добошу су акције чија вриједност износи 7,11 милиона КМ, у 30 привредних друштава.

Међу понуђеним су, између осталих, акције “Градске топлане Добој”, приједорске Творнице за обраду метала експлозијом, Ветеринарског сточарског фонда Бањалука, затим предузећа “Козарапревоз” из Новог Града, градишког и билећког “Водовода”, те “Сњисслион индустрије алата” Требиње. Продаја ће се одржати на Бањалучкој берзи уношењем групних налога “све или ништа” од 5. октобра до реализације продајног налога, а најкасније до 19. октобра ове године.

У ИРБРС кажу да је продаја акција из портфеља Фонда за реституцију њихова редовна активност која за циљ има реструктурирање капитала.

- Ријеч је о продаји, прије свега, акција оних друштава која не исплаћују дивиденде, али такође и друштава чија вриједност акција из године у годину опада, због лоших резултата пословања. Средства добијена продајом таквих акција усмјеравају се у куповину хартија од вриједности које доносе фонду стабилне приносе, а најчешће су у питању дужничке хартије од вриједности као што су државне, муниципалне и хипотекарне корпоративне обвезнице - рекли су за “Глас” у ИРБРС.

Додали су да су у посљедње три године продали пакете акција у укупно 22 друштва, од чега је поменути фонд остварио прилив од 1,552 милиона КМ.

У ИРБРС наводе да су приликом сваког изношења на берзу продавали одређени број пакета акција те да исто очекују и сада.

- Заједно са ПРЕФ-ом настојимо да приликом сваког изношења опрезно утврдимо почетну продајну цијену, нарочито имајући у виду да је у већини друштава чије акције се нуде на продају већ установљена власничка структура у којој доминира један већински власник. Наведено подразумијева да је интерес за куповину таквих акција знатно мањи те да се и продаји мора приступити са већом пажњом - појаснили су у ИРБРС.

Директор ПРЕФ-а Милош Грујић наводи за “Глас” да продајом акција у предузећима која не исплаћују дивиденде настоје ослободити средства која могу уложити у друге облике имовине.

- Ријеч је о предузећима од којих не очекујемо исплату дивиденде и били би задовољни ако би их продали по наведеним цијенама - појаснио је Грујић.

Цијене

Милош Грујић објашњава да продаја по налогу “све или ништа” значи да продају комплетан пакет акција које имају у наведеним предузећима.

- У продаји пакета који ПРЕФ организује самостално цијене смо повећали можда мало изнад тржишних - истакао је Грујић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана