Камионџије на протесту, нафташи опет дижу цијене

Маријана Миљић Бјеловук
Камионџије на протесту, нафташи опет дижу цијене

БАЊАЛУКА - Скоро 200 превозника из Српске данас ће се окупити на приједорској петљи у Бањалуци како би мирним протестом указали на проблем раста цијена горива, које ће идућих дана скочити за додатних 20 фенинга по литру.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић рекао је „Гласу Српске“ да су овај скуп пријавили полицији.

- Саобраћај ће се нормално одвијати. Превозници ће се окупити у 11 часова на приједорској петљи. Биће од 150 до 200 камиона. Организоваћемо колону у пратњи полиције те се упутити ка Клашницама, гдје ћемо се окренути и брзом цестом вози-ти до кружног тока на Лаушу. Одатле ћемо се вратити на приједорску петљу и даље ће сви ићи у своје базе - навео је Грбић.

Нагласио је да на тај начин желе да пошаљу поруку институцијама БиХ да је вријеме да стану у крај дивљању цијена горива.

- Због драстичне цијене горива ми послујемо с губитком. Тражимо од надлежних институција БиХ да суспендују акцизе на гориво, а за добробит превозника, привредника и свих грађана БиХ - рекао је Грбић и додао да је исти такав протест за данас заказан и у Федерацији БиХ.

Он је нагласио да су један од разлога окупљања превозника и лиценце које не признаје Министарство комуникација и транспорта БиХ, а које издаје Министарство саобраћаја и веза РС.

- Ми немамо ништа против лиценци које је издало министарство на нивоу БиХ, али желимо да те лиценце, као што је и договорено, издаје и Министарство саобраћаја РС. Да ли ће на њима бити знак БиХ или не знам кога другог, то нас не занима. Хоћемо само да су те лиценце доступне нама и да не морамо ићи у Сарајево и чекати у редовима да бисмо добили те потврде - навео је Грбић и до-дао да ће такође указати на проблем царинских терминала и граничних прелаза на којима превозници чекају од два до три дана да би прешли границу и оцаринили робу.

- То је непознаница за превознике у земљама Европске уније. То је и један од разлога зашто наши превозници напуштају земљу и одлазе у иностранство - рекао је Грбић. 

Грбић каже и да је и злоупотребама бензинских пумпи потребно стати у крај.

- То су утврдили и инспектори који су у протекла три дана издали прекршајне налоге у износу већем од 700.000 марака. Не треба дозволити у ова-ко тешкој ситуацији да појединци злоупотребама убиру добит. То никако није у реду - навео је Грбић.

О суспензији акциза на гориво биће сутра ријечи на састанку премијера РС и ФБиХ са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом.

Из кабинета предсједавајућег јуче су само потврдили да ће састанак бити одржан, али више о овој теми нису могли да говоре.

Премијер РС Радован Вишковић иницирао је у петак да акцизе на гориво буду суспендоване на одређено вријеме. Акциза на дизел је 30 фенинга по литру, док је на бензин 40 фенинга.

И док превозници најављују окупљање, а премијери састанак са Тегелтијом, цијене горива настављају да расту те ће идућих дана литар поскупјети за додатних 20 фенинга.

- Набавне цијене за данас више су за 20 фенинга по литру, а за сутра додатних 20. Дакле, за два дана набавне цијене биће више за 40 фенинга по литру. То ће се одразити и на продајне цијене на пумпама и очекујемо да идућих дана гориво поскупи за минимално још 20 фенинга - рекао је „Гласу Српске“ директор „Нешковић“ пумпи Јовица Вучковић и додао да подржавају суспензију акциза на гориво ако држава то може да поднесе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана