Калемљени парадајз осваја руско тржиште

Јелена Станић
Калемљени парадајз осваја руско тржиште

БАЊАЛУКА - На руско тржиште испоручено је 72.000 комада хибридног контејнерског расада парадајза из БиХ након што је успјешно завршена фотосанитарна и остале инспекцијске контроле, потврдио је у петак министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Садни материјал поврћа фирме “Адриа-Хисхтил” из Чапљине послат је у Руску Федерацију у двије пошиљке, првих 36.000 комада 24. августа, а остатак 7. септембра ове године.

- Наши интензивни преговори са руском страном имали су за резултат позитивне вијести за домаће пољопривреднике. Успјели смо да испоручимо садни материјал поврћа у Руску Федерацију, која је наш важан спољнотрговински партнер - казао је Кошарац.

Како је казао, успјешан пласман садног материјала поврћа на захтјевно руско тржиште даје им увјерење да ће у наредном периоду овај посао бити настављен у корист домаћих произвођача.

- Увјерен сам да ће успјешна сарадња отворити простор и за друге произвођаче из РС и ФБиХ како би своје производе пласирали на руско тржиште - рекао је Кошарац.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије у Привредној комори РС Драган Шепа сматра да имамо велики потенцијал за производњу садног материјала што је веома значајно за домаћа привредна друштва.

- Радимо на отварању нових тржишта, а самим тим штитимо и домаћу производњу. Нашим произвођачима извоз је посебно битан, јер повећавају производњу и склапају нове договоре са иностраним купцима - казао је Шепа за “Глас Српске”.

Он је истакао да се повећањем производње и спољнотрговинске размјене отварају и нова радна мјеста, те да је циљ унапређење и јачање спољнотрговинске размјене и излазак на нова тржишта.

У компанији “Адриа-Хисхтил” из Чапљине казали су за “Глас Српске” да су на руском тржишту другу годину заредом те да је све више купаца из те земље заинтересовано за њихове калемљене саднице парадајза.

- Они нису имали искуства са оваквим садницама које дају квалитетније плодове, али и имају већи принос - казали су из чапљинске фирме и додали да је прошла година због вируса корона успорила производњу, али да нису одустали од руског тржишта, нити је оно одустало од њих.

Према њиховим ријечима, све указује да ће идућа година бити боља, јер се нови купци из Русије већ јављају како би наручили саднице парадајза из Чапљине.

Воће

Драган Шепа казао је да воће има највеће учешће у спољнотрговинској размјени Републике Српске са Русијом, нарочито јабука.

- Око 75 одсто у укупном извозу чини свјеже воће са посебним освртом на јабуку када је ријеч о пољопривредно-прехрамбеном сектору - казао је Шепа.

Није искључено и да ће ускоро вина из Српске заголицати непца Руса, јер како је казао Шепа, недавно су у Русији представљена и вина домаћих компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана