"Јумко" шије пуном паром

Милијана Латиновић
"Јумко" шије пуном паром

ДРВАР - Текстилни погон "Јумка" за двије године препородио је Дрвар, а упркос пандемији вируса корона вриједне жене имају пуне руке посла и ових дана шију опрему за војне болнице и "Поште Републике Србије", а ускоро би тим мале фабрике требало да буде ојачан са још тридесетак радника.

Рекао је то за "Глас Српске" шеф производње у погону врањанске фабрике у Дрвару Драган Павловић, додавши да у "Јумку" тренутно ради 87 радника те да су у плану запошљавања у најскорије вријеме.

- За две године, од када је отворен погон, због короне нисмо радили свега пет дана. У једном периоду радили смо у две смене да би поштовали епидемиолошке мере. Тренутно ради једна смена. Посла има и ми ту кризу са недостатком материјала и поскупљењем транспорта нисмо осетили - рекао је Павловић.

Нагласио је да имају пуне руке посла за наредних мјесец и по дана, а да би им ускоро требало да стигну и нове наруџбе.

Плате исплаћују редовно, а као и свуда, истиче Павловић, има задовољних и мање задовољних радника.

- Не могу сви имати исту плату. Некада су разлике између највиших и најнижих плата биле 30 марака. У последње време смо то кориговали па је та разлика сада око стотинак марака. Прековремени рад је плаћен. Радници су задовољнији, ради се боље и квалитетније - казао је Павловић.

Врањанац поријеклом, са осмијехом додаје да без Дрвара не може.

- Ја сам већи Дрварчанин и од мештана - са осмијехом каже Павловић.

Начелница Дрвара Душица Рунић рекла је за "Глас" да десетине жена остварују егзистенцију захваљујући "Јумку".

- Пробни период је прошао, управа је задовољна радном снагом, посла имају довољно и њихов циљ је да се шире и надам се да ће ускоро бити отворена и нова радна мјеста. Скоро стотину породица живи захваљујући овом погону - казала је Рунићева, нагласивши да је ова фабрика велика подршка развоју Дрвара.

Погон фабрике "Јумко" из Врања у Дрвару су 29. јануара 2020. године званично отворили предсједник Републике Србије Александар Вучић и премијер Српске Радован Вишковић. За изградњу овог текстилног погона Влада Србије издвојила је 500.000 евра.

Пословна зона

Погон "Јумка" у Дрва смјештен је у реконструисаном објекту некадашње пекаре у Пословној зони "Млин".

Раднице које данас у овој фабрици производе тканину, трикотажу и конфекцију за рад су припремали техничари, инжењери и технолози из врањанске фабрике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана