“Јелеч” почео производити струју

Радмила Ђевић
“Јелеч” почео производити струју

ФОЧА - Мини-хидроелектрана “Јелеч” у Фочи, инсталисане снаге 4,85 мегавата, са годишњом производњом до 18 гигават часова електричне енергије, јуче је почела са радом, а знатно ће допринијети унапређењу електроенергетског сектора РС и бољем искоришћавању обновљивих извора енергије.

Хидроелектрану “Јелеч” у рад је пустио министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић, који је поручио да је изградња оваких  објекта од вишеструког значаја како за Фочу, тако и за цијелу РС, те да се на овај начин даје велики допринос енергетској политици која је један од главних приоритета Владе Српске.

- У посљедње три године у Српској смо пустили у рад скоро двадесет мини-хидроелектрана, а у току је изградња још 14. Ускоро очекујемо расписивање јавног позива за избор партнера за изградњу хидроелектране “Бук Бијела”, на коју се чека 14 година - рекао је Ђокић.

Инвеститор је компанија “Петрол” из Словеније, која је у овај енергетски пројекат уложила око 6.300.000 евра.

- Усмјеравамо се стратешки у производњу електричне енергије из обновљивих извора. Захвални смо да смо као инвеститор добродошли у РС и вјерујемо да можемо узвратити добрим пројектима, наставком инвестирања у нове објекте у области енергетике и обновљивих извора, као и енергетске ефикасности - рекао је потпредсједник компаније “Петрол” Рок Водник.

Од производње електричне енергије мини-хидроелектране “Јелеч”, чија је изградња трајала двије године, моћи ће се снабдијевати 4.000 домаћинстава, а значајан буџетски приход имаће и локална заједница.

- Очекујемо да ова мини-хидроцентрала доноси корист локалном становништву у побољшању путне инфраструктуре и обезбјеђењу електричне енергије овог подручја јер ће општина Фоча имати своју концесиону накнаду од овог пројекта, а РС нове потенцијале у хидроенергетици - рекао је начелник Фоче Радисав Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана