Јефтинија пилетина далеко од трпезе

Анита Јанковић Речевић
Јефтинија пилетина далеко од трпезе

БАЊАЛУКА - Потрошачи у БиХ не могу се надати скором, знатнијем појефтињењу пилетине јер је домаћа перадарска индустрија зависна од глобалних кретања и цијена житарица на берзи, али домаћим произвођачима наруку би могла ићи ситуација у Бразилу јер би могли појачати извоз уколико дође до несташице меса на свјетском тржишту.

Бразил као највећи свјетски извозник пилећег меса са годишњом продајом од готово десет милијарди долара прогласио је ванредно стање због птичјег грипа. Мјера, која ће бити на снази шест мјесеци, има за циљ да спријечи да болест доспије у производњу живине. Таква ситуација могла би довести до ограничења извоза у друге земље свијета, што би за посљедицу проузроковало мањак пилетине на глобалном тржишту.

Саговорници “Гласа Српске” кажу да ситуација у Бразилу не може негативно да се одрази на тржиште БиХ јер у земљу не стиже месо из те највеће државе у Јужној Америци.

Директор србачке компаније “Перутнина Птуј” Велибор Поповић каже за “Глас” да БиХ има довољне количине пилећег меса за домаће тржиште.

- БиХ чак и не увози месо из Бразила и сматрам да тамошња ситуација не може имати посљедице по наше потрошаче. Уколико ситуација у Бразилу изазове поремећаје на тржиштима гдје БиХ има извозни број, то би могло повећати потражњу, али за сада је рано говорити о томе - рекао је Поповић.

Када су у питању цијене пилећег меса у БиХ, Поповић каже да разлога за поскупљење нема, али да се не може најавити ни знатније појефтињење.

- Цијене сировине до 70 одсто учествују у цијени коштања крајњег производа, попут житарица које су берзанска роба. Наша производња је у протеклом периоду била погођена и повећањем цијена енергената, али и растом трошкова радне снаге. Ако цијене стратешких сировина крену ка доље, кукуруз, соја, нафта, струја, то ће смањити цијену коштања крајњег производа - казао је Поповић.

И у компанији “Мади” из Тешња, која је највећи произвођач и извозник пилетине из БиХ, кажу да ситуација у Бразилу неће имати никакве ефекте по домаће купце. Директор компаније Маид Јабанџић за “Глас Српске” каже да је прерано говорити и о могућем расту извоза.

- Да ли ће доћи до већег извоза и у којој мјери, прерано је говорити јер многе земље из Европске уније, баш као и БиХ, не увозе месо из Бразила, као ни сусједна Србија и Сјеверна Македонија. Од бразилске пилетине су се заштитиле многе околне земље па сумњам да нам то може створити неки проблем - наводи Јабанџић.

И према његовим ријечима, знатније појефтињење пилетине за сада се не може очекивати.

- Тренд је да пилеће месо цјеновно клизи према доље, али то није ништа значајно, а незахвално је да најављујемо неко озбиљније појефтињење јер ми произвођачи не можемо много утицати на цијену јер све житарице купујемо на берзи. Од глобалних играча све зависи, ми смо врло мали - истакао је Јабанџић и додао да пилетина у ЕУ поскупљује посљедњих неколико дана.

Турска

Маид Јабанџић каже да увоз пилећег меса из Турске увелико оптерећује све перадаре у БиХ и нарушава баланс домаће производње.

- Према споразуму БиХ из Турске може увозити залеђену пилетину која је намијењена искључиво даљој преради, међутим, дио увозника то месо одмрзава и ставља у промет као свјеже. Тиме доводе у заблуду купце, а то ни по ветеринарским ни технолошким мјерама није дозвољено. То је вишегодишњи проблем за који домаће институције знају, али то прећутно пролази - прича Јабанџић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана