Јавни сектор јачи за 2.242, а приватни за тек 36 радника

Драгана Орловић
Јавни сектор јачи за 2.242, а приватни за тек 36 радника

БАЊАЛУКА - Укупан број запослених у Републици Српској у првом кварталу ове године био је незнатно већи у односу на исти период лани, али најновији статистички подаци указују да је највише нових радних мјеста отворено у јавном сектору.

У Српској је на крају марта било 275.358 запослених, од којих 81.269 у државним институцијама и предузећима, што је, како показују евиденције Завода за статистику РС, за 2.242 више него у истом периоду лани. С друге стране, када је ријеч о приватном сектору, на крају првог тромјесечја било је 162.712 радника, што је тек за 36 више него лани. Број радника у задружним предузећима, како показују евиденције завода, стагнира, док их је у мјешовитим предузећима евидентирано 1.979 мање него прошле године.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да мјешовитим предузећима припада “Електропривреда РС”, гдје је велики број радника добио отпремнине.

- Већина је нашла нови посао и то углавном у јавном сектору. И даље је присутан негативан тренд прекомјерног запошљавања у јавном сектору, гдје је ионако годинама присутан вишак радника, чиме се свима шаље погрешна порука, а посебно онима који тек завршавају школовање - истакао је Тривић. Он каже да је ипак потребно позитивно посматрати сваки, па и минималан пораст броја радника у приватном сектору.

- И поред короне имамо барем тај минимални раст броја запослених, што је посебно охрабрујуће у овом тешком периоду - навео је Тривић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се, иако су власти у БиХ обећале Свјетској банци да неће бити запошљавања у јавном сектору, то није десило.

- Све то ће много коштати њене грађане и већ кошта. Недовољно је инвестиција и програма подршке реалном сектору, увозимо све што можемо произвести, а домаћа пољопривреда је занемарена - истакао је Павловић.

Посљедњи пресјек Републичког завода за статистику показује да је у односу на исти период лани било доста осцилација у броју запослених када се посматрају појединачни сектори. У прерађивачкој индустрији је на крају марта ове године било 313 радника мање него лани у истом мјесецу, док их је у сектору који покрива трговину на велико и мало, те поправку моторних возила и мотоцикала било мање за 1.132.

Пад броја радника је видљив и у дјелатностима које се односе на пружање смјештаја, припрему и послуживање хране, хотелијерство и угоститељство, гдје је у односу на прошлогодишњи март на крају истог мјесеца 2021. године број запослених био мањи за 720.

С друге стране, број запослених у подручјима у која се рачунају јавна управа, одбрана, обавезно здравствено осигурање, образовање те здравствена заштита и социјални рад већи је за готово 1.500 у односу на пресјек из марта 2020. године.

Стручна спрема

Када је ријеч о степену образовања, од укупног броја запослених у Српској, 62.973 је са високом, а 111.432 са средњом стручном спремом.

- Квалификовано је 27.424, а неквалификовано 11.256 запослених - подаци Завода за статистику РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана