Јаја путују у европске погоне

Милијана Латиновић
Јаја путују у европске погоне

Бањалука - БиХ је добила зелено свјетло за извоз јаја за прераду на тржиште Европске уније, што домаћим произвођачима отвара пут за пласман оних која не иду на полице маркета, те шансу за бољу зараду.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ јуче су навели да ће на овај начин бити омогућен извоз прехрамбених производа који садрже јаја, док се одобрење за извоз конзумних јаја очекује до јесени.

Појаснили су да је ову одлуку донијела Европска комисија на сједници Сталног комитета за биље, животиње, храну и храну за животиње секције за контроле и услове увоза.

У ресорном министарству су истакли да се коначно стављање БиХ на листу земаља којима је одобрен извоз јаја за прераду на тржиште ЕУ очекује у идућим седмицама.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић истиче да је, након одобрења извоза пилећег меса, извоз јаја још један успјех за перадарство у БиХ.

- Након вишемјесечних припрема успјели смо добити и ову дозволу Европске комисије. Ово је значајан успјех јер ће извоз јаја повећати конкурентност перадарског сектора и укупну производњу, не само јаја него и цијеле прехрамбене индустрије - нагласио је Шаровић.

Он је рекао да до сада у ЕУ није било могуће извозити ниједан производ из БиХ који у свом саставу садржи јаја.

- И тај проблем је сада отклоњен и произвођачи композитних производа, као што су тјестенина или пекарски производи, могу несметано да их пласирају на европско тржиште - рекао је Шаровић.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ наводе да ће упутити захтјев за добијање дозволе за извоз конзумних јаја, те да је предуслов одобрење плана контроле салмонеле.

Фирма “Агрекс” из Доњег Жабара годишње произведе око 60 милиона јаја, а финансијски директор у овом предузећу Радо Лејић истиче за “Глас Српске” да је ова дозвола веома значајна за домаће произвођаче с обзиром на то да у БиХ нема фабрике за прераду јаја у јајчани прах који се користи у производњи кондиторских производа и има рок трајања и до двије године.

- Прекрупна или преситна јаја представљају проблем, јер немамо куд с њима. Раније смо их извозили у Хрватску јер тамо постоји фабрика у којој се прерађују, међутим, од уласка те земље у ЕУ и извоз је стао - рекао је Лејић и додао да је око 15 одсто јаја из “Агрекса” на годишњем нивоу погодно за прераду.

Потрошња

Радо Лејић је нагласио да ће посебан замајац перадарској производњи дати дозвола за извоз конзумних јаја.

- Потрошња јаја у БиХ је смањена током љета, док је у појединим земљама ЕУ због туристичке сезоне потрошња повећана, тако да ће нам извоз у том периоду добро доћи - појаснио је Лејић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана