Јачање регионалне сарадње чува стабилност привреда западног Балкана

Срна
Јачање регионалне сарадње чува стабилност привреда западног Балкана

САРАЈЕВО - Да би привреде западног Балкана, и у условима украјинске кризе, сачувале стабилност, наставиле раст и постале атрактивније за инвеститоре из свијета, неопходно је даље јачање регионалне сарадње, брже успостављање заједничног тржишта региона, истакнуто је на састанку Пословног свијета Коморског инвестиционог форума западног Балкана и Европске комисије у Бриселу.

На састанку је констатовано да је потребан наставак дијалога пословне заједнице са бриселским институцијама и подршка европских партнера отклањању препрека за више трговине и инвестиција са ЕУ, као и потпуније повезивање западнобалканске економске заједнице са јединственим тржиштем ЕУ, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Хармонизација регионалних са европским прописима изузетно је важна како би западнобалканска привреда била конкурентна на европском тржишту, али је потребно да стратегију приступа европском тржишту заједно усагласе представници регионалне привреде и политике, речено је на овом скупу ком су присуствовали представници Коморе и компанија БиХ.

-Формирање заједничког економског тржишта западног Балкана треба да представља први корак прије потпуне интеграције региона у ЕУ. За мала и средња предузећа у региону за даљи раст је неопходан приступ глобалном тржишту, како би се омогућило ширење њиховог пословања, веће плате радника и нова радна мјеста - закључено је на састанку.

Састанком је предсједавао потпредсједник Спољнотрговинске коморе Вјекослав Вуковић, а главна тема округлог стола који је одржан, односила се на закључке анализе „Праћење спровођења Заједничког акционог плана регионалног тржишта – Кључни пословни увид у приоритетне акционе тачке“.

Током састанка вођена је дискусија о времену чекања на граничним прелазима, нецаринским баријерама, док су привредници имали прилику да изнесу своја очекивања у вези са примјеном Акционог плана Заједничког регионалног тржишта, те указати на сва отворена питања у вези са прекограничном сарадњом и конкретна рјешења за ефикасне резултате у олакшавању прекограничног пословања и подршци конкурентности на западном Балкану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана