Извозом конзумних јаја до већих прихода

Данијела Бајић
Извозом конзумних јаја до већих прихода

СРБАЦ - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске помоћи ће домаћим живинарима да испуне све услове за извоз конзумних јаја “А” класе на тржиште Европске уније, што ће се позитивно одразити на приходе овдашњих произвођача.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за ветеринарство Драган Кнежевић рекао је за “Глас Српске” да су представници Координационог тијела живинара БиХ у петак на састанку у Српцу покренули иницијативу да се испуне услови за извоз конзумних јаја “А” класе на тржиште ЕУ, за шта је потребан низ припрема.

- У Републици Српској се увелико понашамо по европским правилима, а кључне ствари које ЕУ очекује од нас јесу строжа контрола на салмонелу, те цијели низ службених контрола и узорака који су потребни за анализу - рекао је Кнежевић.

Када је ријеч о Српској и управним активностима које су потребне у том процесу, Кнежевић је истакао да су урађене готово све директиве ЕУ.

- У једном тренутку биле су урађене све, али је ЕУ промијенила одређене директиве, тако да ћемо ускоро успјети у пуном капацитету да обезбиједимо услове да произвођачи конзумних јаја из Српске могу извозити на територију ЕУ - рекао је Кнежевић.

Према његовим ријечима, извоз живинарских производа из БиХ и Српске у ЕУ имао би вишеструк значај, у смислу да се смањи суфицит производа који постоји.

- Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, извоз ових производа је порастао, а увоз је смањен и то су веома добри показатељи. Међутим, тржишна економија и виша цијена конзумних јаја ће сигурно створити одређену корист за произвођаче - рекао је Кнежевић.

Предсједник Удружења заједнице живинара РС и директор предузећа “Агрекс” из Доњег Жабара Предраг Миличић рекао је да су представници Координационог тијела живинара БиХ у петак искористили прилику да са надлежнима разјасне одређене дилеме које су у вези са наставком активности о питању извоза конзумних јаја у ЕУ.

- Сљедећи корак је, између осталог, формирање базе података. Такође, договорили смо ред активности са којима ћемо одмах кренути. Што се тиче појединих домаћих фирми, оне већ сутра могу понудити свој производ на тржиште ЕУ уз поштовање свих правила која прописује тамошње законодавство - казао је Миличић.

Додао је да је на састанку било и ријечи о санирању штете у живинарству, с обзиром на то да је и ова грана јако погођена пандемијом вируса корона.

- У наредном периоду ћемо направити виртуелни сајам живинарства БиХ, како бисмо јавности показали да смо се прилагодили новим начинима функционисања, па чак и презентовања, с обзиром на то да од марта радимо у неуобичајеним околностима - казао је Миличић.

Прерада

Из Брисела је крајем прошле године “Агрексу” стигла дозвола за пласман јаја за индустријску прераду на тржиште ЕУ.

За седам и по мјесеци 2020. године ова фирма, једина из БиХ на тој листи извозника,  пласирала је 4,5 милиона јаја за прераду на тржиште Хрватске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана