Извозници поставили нови рекорд

Јелена Станић
Извозници поставили нови рекорд

БАЊАЛУКА - Вриједност извезене робе из Републике Српке у јуну ове године износила је 392 милиона марака и оборила је све досадашње рекорде од када се статистика робне размјене са иностранством води по мјесецима, саопштили су из Републичког завода за статистику.

Ово је други пут у току првог полугодишта ове године да се остварује највећа вриједност извоза, након што је у марту постављен рекорд у вриједности извезене робе од 374 милиона КМ.

- У јуну је извоз био већи за 35,5 одсто него у истом мјесецу прошле године, док је увезена роба вриједна 484 милиона КМ што је око 25 одсто више него у истом мјесецу лани - наведено је у саопштењу Завода.

Статистичари су израчунали да је за првих шест мјесеци из Српске извезена роба вриједна 2,34 милијарде марака што је 28 одсто више него у истом периоду прошле године, док је увоз био “тежак” 2,53 милијарди КМ или за 20 одсто већи, док је покривеност увоза извозом износила 80,3 одсто.

- Српска је у првом полугодишту ове године највише извезла робе у Хрватску и Италију, а увезла из Србије и Италије - навели су из Завода за статистику.

Посматрано по групама производа, од јануара до јуна ове године највеће учешће у извозу остварила је електрична енергија са 173 милиона КМ, а у увозу нафтна уља чија је вриједност достигла 108 милиона.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да су ови подаци показатељ опоравка наших најзначајнијих спољнотрговинских партнера, што се директно одразило и на повећање тражње за производима из Српске.

- Важно је да се настави у овом правцу како бисмо могли да надокнадимо губитке које је привреда забиљежила прошле године - казао је Благојевић.

Због могућег погоршања епидемиолошке ситуације, додао је он, чека нас неизвјестан период.

- Упркос томе надамо се да ће се наставити овакав тренд - рекао је Благојевић.

Економиста Предраг Дудуковић каже да је због пандемије која је погодила свјетску привреду тешко процијенити да ли ће се овај позитивни тренд наставити.

- Сада нам се чини да ће ова година, када је ријеч о вирусу корона, бити боља него прошла, али неки трендови показују да то можда неће бити, јер су многа свјетска али и наша предузећа и даље у проблему - појаснио је Дудуковић додајући да је добро када се повећава извоз јер то утиче на повећања продуктивности производње предузећа и развоја привреде.

Додао је да су ови подаци Завода за статистику свакако охрабрујући те да би за привреду Српске било добро да се овај позитивни тренд настави и у наредном периоду.

Историјска и плата 

Просјечна јунска плата након опорезивањима је, према подацима Завода за статистику РС, износила 994 КМ и била је највиша од када се посматра просјечна плата послије опорезивања по мјесецима. У односу на мај била је већа за 1,3 одсто.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу прошлог мјесеца у односу на мај остале су непромијењене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана