Извозници корнишона и шљиве губе купце и зараду

Милијана Латиновић
Извозници корнишона и шљиве губе купце и зараду

БАЊАЛУКА - Домаћи извозници шљиве и краставаца корнишона и даље су на мукама због кратког радног времена фитосанитарне инспекције на хрватској страни границе, па чекајући губе и купце и зараду.

Извоз лако кварљиве робе је у пуном јеку, а уз енормне цијене горива, вишечасовна чекања на граници извознике оптерећује и то што је фитосанитарни преглед могуће обавити само на Граничном прелазу Градишка радним даном од седам до 15 часова. Бројни апели да им се за те намјене отвори још бар једна прелаз, да Хрватска уведе дуже радно вријеме фитосанитарних инспектора или рад суботом, прошли су неопажено.

Један од највећих произвођача шљиве у Српској Дарко Милошевић рекао је за “Глас” да је у Угљевику завршена берба сорте “чачанска љепотица”.

- Дио смо извезли, а дио још чека у хладњачи. Приводимо крају још једну тешку сезону. Наши апели да се уведе дуже радно вријеме фитосанитарне инспекције на граници с Хрватском, да раде и суботом док траје пласман лако кварљиве робе прошли су неопажено. Каснимо минимум 24 часа, цијене се у међувремену промијене и збрајамо само губитке. Имао сам ситуацију да је извозно царињење завршено један дан у Бијељини, други дан камион није успио да пређе у Хрватску у року, тако да је роба чекала 48 сати на граници. Губитке ћемо сви имати - рекао је Милошевић.

Осим што се квалитет робе мијења након дужег стајања на граници, домаћи произвођачи неријетко због толиког чекања губе и купце.

- Умјесто у пет часова шлепер с робом је због чекања на граници стигао тек у подне у Њемачку и дошли смо у ситуацију да нам купац каже да њему та роба сада не треба. Кад сезона заврши видјећемо каква је рачуница. Ни потражња није на задовољавајућем нивоу, јер је криза учинила своје, тако да ћемо видјети какав ће бити коначан резултат - казао је Милошевић.

У нимало бољем положају нису ни извозници краставаца корнишона. Сувласник зворничке фирме “Воћар промет” Фахрудин Делибајрић рекао је “Гласу” да су му до сада због чекања буквално пропала два камиона краставаца.

- Да фитосанитарна инспекција радним даном ради бар до 19 часова, можда би и стизали прећи границу, овако сви губимо чекајући. Када два пута не стигнете у договореном року, купац вам каже да сте неозбиљни и ту је крај приче - рекао је Делибајрић, додавши да корнишоне откупљују од коопераната.

Прије мјесец министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац затражио је од Хрватске отварање зелених коридора за несметан проток робе и продужење радног времена фитосанитарних инспектора, али ни до данас по том питању ништа није ријешено.

Приоритет

Извозници упозоравају на пропусте и на домаћој страни границе.

- Проблем је и на страни БиХ. Зашто наше хладњаче које превозе лако кварљиву робу немају приоритет проласка на граници? То је питање за све надлежне на нивоу БиХ. Не треба да се међусобно оптужују ко није урадио, није крива ни РС ни ФБиХ, већ заједнички ниво власти. Свуда у Европи хладњаче имају приоритет проласка, само код нас немају. И кад пређемо границу до крајњег одредишта имамо још и до 30 сати вожње - рекао је Фахрудин Делибајрић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана