Извозне резултате дрвног сектора подебљала инфлација

Данијела Бајић
Извозне резултате дрвног сектора подебљала инфлација

БАЊАЛУКА - Иако је током прошле године дужи временски период на снази била забрана пласмана огрева и трупаца у иностранство, извоз дрвног сектора БиХ лани је износио око 1,8 милијарди КМ, што је за 10,7 одсто више у односу 2021. годину, у чему су, како објашњавају упућени, велику улогу одиграли инфлација и раст цијена тих производа, а не повећање извезених количина.

Анализа Спољнотрговинске коморе БиХ показала је да је највећи раст остварен у извозу производа шумарства, плоча и фурнира, грађевинске столарије, док је забиљежен пад извоза намјештаја за 13,5 одсто, а износио је око 683,85 милиона КМ.

Што се тиче увоза, подаци анализе говоре да су лани у БиХ стигли производи у износу око 587,15 милиона КМ, што је за 27,4 одсто више у односу на 2021 годину.

Секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да је иза дрвног сектора тешка година.

- Претходну годину смо солидно започели. Међутим, током године се појавио проблем на глобалном нивоу који је много утицао на кидање ланаца и поремећај у снабдијевању енергентима свих врста и уопште на кретање потражње на најважнијим тржиштима, што се одразило и на наш сектор - казао је Шиник.

Додао је да се мања тражња у дрвном сектору посебно осјетила крајем године за такорећи скупљим производима, као што је намјештај.

- Кад је у питању физички обим производње, лани је, комадно гледајући, произведено за девет одсто мање у односу на годину раније, док се код прераде дрвета тај производ задржао на нивоу претходне године. У расту прошлогодишњих извозних резултата дјелимично има уграђене инфлације, јер су много поскупјели улазни елементи, што се рефлектовало и на излазне цијене па је самим тим повећана вриједност извоза - објаснио је Шиник. 

Када је у питању забрана извоза обловине из БиХ, Шиник каже да ова мјера доприноси стабилизацији и побољшању снабдијевања домаћих дрвопрерађивача сировином.

- Потребно је донијети нову одлуку о забрани извоза обловине, односно шумских дрвних сортимената у облом стању да би се све оно што имамо у БиХ ставило на располагање домаћим прерађивачима, да би они направили већу вриједност и тако приходовали потенцијал којим располажемо - казао је Шиник додајући да су произвођачи пелета неоправдано закинути за приходе из извоза.

Потпредсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић каже да је продаја огрева како на иностраном тако и на домаћем тржишту стала.

- Иако је забрана извоза огрева у иностранство укинута, ништа не успијевамо продати, јер након што је рампа подигнута, услиједили су топлији дани и потражња за пелетом и дрвима је нестала - рекао је Бркић.

Додао је да је цијена пелета пала на прошлогодишњи ниво, док је цијена огревног дрвета и даље за 20 одсто виша.

Поправљање имиџа

Из Спољнотрговинске коморе БиХ су нагласили да би циљеви дрвног сектора БиХ требало да буду повећање конкурентности на међународним тржиштима, дугорочна стабилност функционисања ланца вриједности и развоја дрвне индустрије, те развој људских ресурса.

- Тиме би, између осталог, било омогућено побољшање имиџа дрвне индустрије и БиХ у свијету, повећање девизног прилива већим извозом производа више додатне вриједности, реструктурисање стања у преради дрвета и подизање степена конкурентности компанија - истакнуто је у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана