Извоз у Русију и Украјину на кашичицу због скупог превоза

Милијана Латиновић
Извоз у Русију и Украјину на кашичицу због скупог превоза

БАЊАЛУКА - Пласман домаћих производа у Русију и Украјину отањио је јер је цијена превоза удуплана од када траје сукоб на истоку, па домаћа предузећа не могу да обезбиједе транспорт ни за оно мало робе што би пласирали тамо.

Потврђују то и подаци Спољнотрговинске коморе БиХ према којима је у првом кварталу ове године у Русију извезена роба вриједна 5,3 милиона марака, док су у истом периоду из те земље стигли производи вриједни готово 123 милиона марака.

Из тих података евидентно је да је дошло до великог пада у робној размјени јер је за цијелу прошлу годину БиХ у Русију пласирала производе вриједне скоро 108 милиона марака, док је увезена роба вриједна нешто више од 277 милиона КМ.

Са друге стране, у Украјину је у првом овогодишњем кварталу извезена роба у вриједности 2,19 милиона КМ, а из те земље стигли су разни производи у вриједности 7,4 милиона КМ. За цијелу прошлу годину извоз у Украјину био је “тежак” око девет милиона марака, а увоз близу 38 милиона КМ. Усљед дешавања на истоку домаћим привредницима били су заробљени милиони марака које нису успијевали да наплате за робу извезену у Русију и Украјину.

Директор предузећа “Агроимпекс” Никола Вукелић рекао је за “Глас Српске” да је било проблема са наплатом око 300.000 евра, те да сукцесивно добијају новац.

- Велики је проблем са извозом, односно са обезбјеђењем превоза. Пласман је драстично смањен јер је немогуће наћи превоз. Камион за који смо издвајали 3.500 евра сада кошта 7.000 евра, тако да је немогуће радити. Иначе, у Русију иду једино камиони из БиХ, Србије и Хрватске, други нико - казао је Вукелић, додавши да су прошле седмице имали једну пошиљку јабука за Русију.

Вукелић каже да су у великим проблемима, јер је цијена воћа већ 15 година иста, а проблема се нанизало.

- Примјера ради, и Пољска има много воћа, али и добре субвенције, тако да су у овој утакмици они увијек конкурентнији од нас. Многи воћари код нас уништавају засаде јабуке. Око 30 одсто воћњака је искрчено у посљедњих годину, двије. Ми смо од почетка ове године искрчили око 20 хектара - рекао је Вукелић.

Пословање са истоком онемогућено је и србачком предузећу “Фора”, које је на тамошње тржиште пласирало производе из металског сектора.

- Све је то на дугачком штапу. Покушавамо радити, али је проблем транспорт. Ми смо мали играч на том тржишту и користили смо збирни транспорт, али то сада не функционише јер су Пољаци забранили улазак камиона који возе робу из више земаља - казао је директор те фирме Радослав Кусић.

Производи

Према подацима Спољнотрговинске коморе, у лањском извозу у Русију предњачили су фармацеутски производи, а у увозу минерална горива. Исти тренд настављен је и у првом овогодишњем тромјесечју. Када је ријеч о робној размјени са Украјином, лани су у извозу предњачили фармацеутски производи, док је у прва три мјесеца ове године извезено највише производа од гвожђа и челика. У увозу је и на почетку ове године, као и лани доминирало дрво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана