Извоз у Малезију шанса за сточаре

Милијана Латиновић
Извоз у Малезију шанса за сточаре

Бањалука - Излазак на тржиште Малезије за домаће узгајиваче говеда и оваца значиће повећање производње и већу зараду, коју ће сточари из Српске и ФБиХ остваривати пласманом квалитетног меса у тамошње трговачке ланце.

Да би говеђе и овчије месо ускоро требало кренути ка малезијским трпезама у четвртак је најавио министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић, након састанка са министром унутрашње трговине Малезије Сајфудином Насутином Исмаилом. На том састанку је истакнуто да Малезија 80 одсто меса и месних производа увози из других земаља, те да процес добијања дозволе за извоз из БиХ треба завршити што прије.

Предсједник Управног одбора Удружења узгајивача оваца и коза “Козара” Драган Сантрач каже за “Глас Српске” да то удружење окупља узгајиваче из Приједора, Градишке и Козарске Дубице који годишње произведу око 25.000 јагњади, односно око 750 тона квалитетног јагњећег меса.

- Имамо велико пространство под пашњацима, добре штале, а излазак на инострано тржиште отвара врата за проширење капацитета. Тренутна производња задовољава потребе домаћег тржишта, што значи да бисмо у догледно вријеме морали размислити о повећању стада уколико желимо спремно дочекати зелено свјетло за извоз у Малезију - рекао је Сантрач.

Додао је да је овчарима потребна већа подршка у смислу подстицаја како би могли кренути у тржишну утакмицу са свјетским произвођачима.

Вијест о извозу меса на малезијско тржиште обрадовала је и узгајиваче говеда. Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у Републици Српској Горан Митровић казао је за “Глас Српске” да домаћу производњу притишће неконтролисан увоз меса лошијег квалитета које се на домаћем тржишту продаје по ниским цијенама.

- На нашем тржишту је око 85 одсто меса из увоза и свега 15 одсто са домаћих фарми. Све то гуши домаћу производњу. Отварање нових тржишта је добра шанса и може бити подстицај за проширење наших капацитета. Свака дозвола за излазак на ново тржиште значи да наши производи и у смислу квалитета могу парирати европским и свјетским - рекао је Митровић и додао да се у Српској годишње произведе око 80.000 говеда.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је отварање сваког новог тржишта позитивно.

- Уколико се месо буде откупљивало од домаћих произвођача по фер тржишним цијенама и уколико дистрибутери говеда и оваца не буду имали монопол над тим послом, сигурно ће се пољопривредници лакше одлучити да повећају производњу - истакао је Маринковић.

Цијена

Драган Сантрач истиче да домаће јагњеће месо карактеришу врхунски квалитет и добра цијена.

- Месо се у Српској продаје по цијени од шест до седам марака по килограму, што је довољно за солидну зараду - рекао је Сантрач.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана