Извоз расте упркос изазовима

Милијана Латиновић
Извоз расте упркос изазовима

БАЊАЛУКА - Обим робне размјене Републике Српске са иностранством од јануара до краја августа ове године износио је 6,207 милијарди марака, а раст извоза домаћих производа за 29,2 одсто потврда је да, упркос бројним изазовима које намеће пандемија вируса корона, привреда стоји на чврстим темељима.

Према подацима Републичког завода за статистику, за осам мјесеци ове године остварен је извоз у вриједности од 2,705 милијарди марака, од чега се чак 2,342 милијарде КМ односи на пласман производа прерађивачке индустрије.

У истом периоду на домаће тржиште стигли су производи вриједни 3,457 милијарди марака, тако да је увоз за осам мјесеци ове године повећан за 20,4 одсто у односу на исти период лани.

Статистичари су израчунали да је покривеност увоза извозом у наведеном периоду износила 79,6 одсто. Највише је извожено у Хрватску и Србију, а највише производа на полице маркета у Српској стизало је из Србије и Италије. 

Статистика показује да индустријска производња у Српској у посматраном периоду биљежи раст од 14,7 одсто. Осим тога, повећан је и број запослених у тој грани привреде у августу ове године за 0,4 одсто у односу на исти мјесец лани.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да су ови подаци охрабрујући.

- Веома је важно да је настављен позитиван тренд опоравка, који је започео крајем прошле године стабилизацијом ситуације проузроковане пандемијом вируса корона како на домаћем, тако и на нама најважнијим тржиштима. Посебно охрабрују позитивни резултати које биљежи индустријска производња, конкретно прерађивачка индустрија, и надамо се да ће овај тренд бити настављен до краја године како би бар дјелимично санирали губитке из прошле године - истакао је Благојевић.

Нагласио је да све већи број предузећа има потешкоће у пословању због раста броја заражених радника, због чега се и Привредна комора РС активно укључила у процес колективне имунизације.

- Циљ нам је, прије свега, заштита здравља становништва, односно радника, због чега организујемо вакцинацију запослених у привреди Српске - поручио је Благојевић.

Рекордна плата

Просјечна мјесечна плата након опорезивања у Српској исплаћена у августу ове године износила је 1.025 КМ и највиша је до сада. У Републичком заводу за статистику кажу да је просјечна плата у августу у односу на исти мјесец прошле године номинално већа за 6,5 одсто, а реално за 4,3 одсто.

Највиша просјечна плата након опорезивања исплаћена је у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања и износила је 1.501 КМ, док је најнижа у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерству и угоститељству - 743 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана