Излов рибе из прњаворског “Рибњака” у стечају завршен: Шаран обезбиједио двије плате

Милијана Латиновић
Излов рибе из прњаворског “Рибњака” у стечају завршен: Шаран обезбиједио двије плате

ПРЊАВОР - Излов рибе из прњаворског “Рибњака” у стечају је завршен, а продајом око четири тоне шарана обезбијеђен је новац за исплату двије плате запосленима, измиривање дијела дуга за порезе и доприносе као и комуналне услуге.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник “Рибњака” Радомир Предојевић подсјетивши да су шарана продали по цијени од пет марака по килограму. Иако је толстолобик дупло јефтинији, нажалост, квалитет изловљених скоро шест тона те рибе је толико лош да није за конзумацију, па још у зимовницима чека купце.

- Толстолобик није подобне тежине за конзумну употребу, али се може сушити или прерађивати у паштету. С друге стране, шаран је био бољег квалитета и то што смо успјели изловити продали смо - рекао је Предојевић.

Додао је да, осим чињенице да рибе нема, а и оно мало што је изловљено није доброг квалитета, проблеме им задају и рибокрадице.

- Полиција је ухватила лопове који су прије неколико дана крали рибу из наших зимовника. Чак сам и изјаву дао у полицији. Врло је тешко сачувати и оно мало што имамо - рекао је Предојевић, нагласивши да ће покушати наћи начин како да обезбиједи имовину “Рибњака” од даљег отуђења.

Казао је да су поново очистили све канале те добили потврду од “Вода Српске” да испуњавају услове у смислу квалитета воде како би могли наставити са узгојем рибе. Храну за рибу немају, али Предојевић каже да преговара са добављачем да је обезбиједе уз одређене гаранције.

- Редовна сједница Скупштине повјерилаца требало би да буде одржана до краја фебруара. Тада би требало да усвојимо завршни рачун и пред повјериоце ћу изнијети приједлог за обезбјеђење хране који ће, надам се, добити подршку - казао је Предојевић.

У “Рибњаку” је шест запослених, а стечај у том предузећу траје дуже од годину. Предојевић је, иначе, био први стечајни управник у том предузећу, а након његове смјене стечај су водиле још двије његове колегинице. У жижу јавности ово предузеће доспјело је прошлог љета након угинућа велике количине рибе. Како би ситуација била иоле доведена у ред, на мјесто четвртог стечајног управника тада је именована Наташа Косић која је успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе. Одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци Предојевић је у децембру прошле године поново враћен на мјесто стечајног управника.

Површина

Прњаворски “Рибњак” се простире на око 860 хектара површине подијељене на 22 рибњака и 12 зимовника, гдје се чува изловљена риба.

- Анализирали смо све те објекте и утврдили стање у сваком том рибњаку, конзумне рибе готово уопште нема. Има нешто млађи, али недовољно и рибњацима је неопходно порибљавање - рекао је Радомир Предојевић додавши да чека одговор из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС од којег је затражио помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана