Изградња одморишта на аутопуту Бањалука – Добој тек идуће године

Милијана Латиновић
Изградња одморишта на аутопуту Бањалука – Добој тек идуће године

БАЊАЛУКА - За возаче који путују аутопутем од Бањалуке до Добоја још неко вријеме неће бити предаха, јер ће изградња првог одморишта на тој релацији “Бркића вода” почети тек идуће године.

Власник компаније “Брчко гас”, која је лани добила концесију за изградњу, коришћење и одржавање првог одморишта на аутопуту “9. јануар” Ђорђе Којић истакао је за “Глас Српске” да је у току обезбјеђење потребне документације и дозвола за реализацију ове вишемилионске инвестиције.

- Прикупљамо потребну документацију и када све то завршимо очекујемо да би у мају могло почети пројектовање. Тај посао ће сигурно потрајати неколико мјесеци, тако да изградња неће почети до идуће године - рекао је Којић.

Према уговору о додјели концесије предвиђено је да изградња одморишта “Бркића вода” буде завршена за три године, а инвеститор вјерује да ће тај рок бити испоштован.

- Вјерујем да ће до краја 2022. године сав посао бити завршен те да ће возачима бити на располагању модерно опремљено одмориште - рекао је Којић и подсјетио да је на мјесту гдје ниче прво одмориште на аутопуту Бањалука - Добој с обје стране планирана изградња бензинских станица са ресторанима и продавницама, као и пуњачи за аутомобиле на електрични погон.

Вриједност ове инвестиције износи више од три милиона марака, а они који свакодневно путују на овој релацији истичу да је мјесто за предах и те како потребно.

- У свим развијеним земљама на аутопутевима се подразумијева и по неколико одмаралишта, а с обзиром на то да и ми тежимо ка Европи и том развијеном свијету, нема разлога да не примијенимо исту праксу. Возачима, али и осталим путницима треба мјесто за одмор. Уколико озбиљно мислимо да градимо мрежу аутопутева неће моћи без одморишта - казала је Прњаворчанка Маја Симић.

Влада Републике Српске је управо на иницијативу привредног друштва “Брчко гас” покренула поступак за додјелу концесије за изградњу првог одморишта на аутопуту “9. јануар”.

Уговор о додјели концесије потписан је у августу прошле године, а концесионар је био дужан да уплати једнократну концесиону накнаду у износу од 92.700 марака, што је, како су раније потврдили у Министарству саобраћаја и веза РС, и урадио.

Аутопут “9. јануар” од Бањалуке до Добоја, укупне дужине 72 километра, у потпуности је отворен за саобраћај у октобру 2018. године.

Накнада

Концесија је додијељена на период од 30 година. Висина концесионе накнаде за право коришћења предмета концесије износи два одсто од укупног годишњег прихода оствареног обављањем концесионе дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана