Изградња одморишта "Лужани" тек на љето

Милијана Латиновић
Изградња одморишта "Лужани" тек на љето

БАЊАЛУКА - Изградња одморишта "Лужани" на аутопуту Бањалука - Градишка почеће тек на љето, неколико мјесеци касније него што је планирано, а на локацији гдје ће возачи имати прилику да предахну од дуге вожње у току је изградња водоводне и електро мреже.

Рекао је то јуче за "Глас Српске" менаџер продаје у компанији "Супер петрол" Саша Ћејић, подсјетивши да је уговор о додјели концесије том предузећу потписан у децембру 2018. године.

- Првобитан план био је да изградња одморишта почне на прољеће, али су радови пролонгирани због административних процедура. Ради се на довођењу струје и воде до плаца са обје стране аутопута, те на прикупљању преостале документације - рекао је Ћејић.

Додао је да инвеститор чека грађевинску дозволу како би започео радове на тој локацији.

Према ранијим информацијама из компаније "Супер петрол", вриједност овог пројекта је већа од четири милиона марака.

Према подацима наведеним у уговору о додјели концесије, рок за изградњу одморишта је три године од тренутка потписивања.

- Очекујемо да ће све тећи према плану и да ће одмориште бити отворено у складу са роком који је предвиђен у уговору - истакао је Ћејић.

Локација на којој ће никнути одмориште "Лужани" смјештена је између двије петље, прве која повезује аутопут са магистралним путем и друге која повезује аутопут са регионалним путем.

Аутопут Бањалука - Градишка, који је у саобраћај пуштен 2011. године, дуг је 32 километра. Једна нафтна компанија у Републици Српској је прије пет година покренула иницијативу за изградњу и коришћење одморишта "Лужани", а Влада Српске је 3. септембра 2015. године расписала јавни позив за додјелу концесије. Међутим, у предвиђеном року од 60 дана није пристигла ниједна понуда, те је поступак за додјелу концесије тада поништен. Нови тендер за додјелу концесије на тој локацији расписан је 2018. године на иницијативу компаније "Супер петрол", која се једина пријавила и испунила све прописане услове.

За коришћење концесије, која се додјељује на период од 30 година, концесионар се обавезао да ће плаћати концесиону накнаду. Она се састоји од једнократне накнаде за уступљено право коришћења у износу од 134.473 КМ и накнаде у износу од два одсто од укупног годишњег прихода оствареног обављањем концесионе дјелатности.

Садржаји

Према плану инвеститора, возачи ће на аутопуту Бањалука - Градишка у мјесту Лужани с обје стране имати простор за предах. Планирано је да с обје стране аутопута буду изграђене бензинске станице, ресторани, затим пуњачи за електрична возила, ауто-праонице, паркинзи, те садржаји за дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана