Из регистара обрисано десет пропалих фирми

Анита Јанковић Речевић
Из регистара обрисано десет пропалих фирми

БАЊАЛУКА - Из портфеља Пензијског резервног фонда (ПРЕФ) РС лани је из надлежних регистара обрисано десет предузећа, али закључење стечајних поступака над тим емитентима није имало негативно дејство на прошлогодишњи резултат пословања ПРЕФ-а.

Истакао је то за “Глас Српске” директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић додавши да их је поштовање Међународних рачуноводствених стандарда и принципа опрезности 2021. године приморало да дио негативних ревалоризационих резерви признају на терет расхода у билансу успјеха, појашњавајући да се тај отпис односи на предузећа код којих је отворен стечај и гдје су очекивања да ће доћи до њега.

- На крају 2021. тај износ био је 1,05 милиона КМ, а лани нула, јер су за све емитенте који су брисани у току 2022. године, а који су имали одређену набавну вриједност, расходи признати у ранијим периодима те није било негативних ефеката на прошлогодишњи резултат пословања ПРЕФ-а - појаснио је Грујић и додао да је од оснивања Фонда до сада по овом основу укупно отписано 36 милиона КМ.

Он је истакао да су из судског регистра, Регистра емитената Комисије за хартије од вриједности РС, из Централног регистра ХОВ те са Бањалучке берзе лани обрисане бањалучке фирме “Пут”, “Цвјећар” и “Синтетик”. У надлежним регистрима више нема ни некадашњег невесињског предузећа “Планинско добро”, затим “КП чистоће” из Власенице, “Радника ГИК” из Сребренице, “Графосемберије” из Бијељине, као и три фирме из Источног Сарајева “Ласте”, “Климакомерца” и “Енергоинвеста расклопне опреме”.

- Још од оснивања учествујемо у активностима у вези са предузећима, која се налазе у некој фази стечаја или нису корпоратизована, пратимо и скупљамо актуелне информације у вези са њима, тако је лани брисање свих предузећа извршено на нашу иницијативу - казао је Грујић.

Он је додао да у наредном периоду очекују брисање из надлежних регистара још 13 емитената за које су завршени стечајни поступци, а ријеч је између осталих о “Фабрици шећера” из Бијељине, затим предузећу “Билећанка” из Билеће, Руднику мрког угља из Маљевине, као и “Житопромету Дрина” из Зворника.

- Тих 13 емитената још није обрисано, јер нису доступна рјешења о правоснажности за закључење тих стечајних поступака. Генерални утисак је да је након првобитног напретка који је остварен у комуникацији са надлежним институцијама, а који се тиче ефикасног завршетка процеса брисања емитената, у посљедњих неколико година дошло до успоравања процеса, било да је ријеч о издавањима правоснажних рјешења од стране судова или о самом брисању емитената из регистара - рекао је Грујић.

Додаје да су у току прошле године отворена три стечајна поступка над емитентима из портфеља ПРЕФ-а. У питању је Ветеринарска станица Бијељина те предузећа “Хидраулик” из Кнежева и “Фармаленд” из Нове Тополе.

Добит

Када је у питању пословање ПРЕФ-а Милош Грујић наводи да је фонд сваке године од оснивања остваривао добит.

- У 12 година постојања ПРЕФ је имао нето добит од око 90 милиона марака. Такође до сада смо исплатити око 63 милиона дивиденде у буџет - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана