Из Кине стигла роба вриједна 194 милиона КМ

Данијела Бајић
Из Кине стигла роба вриједна 194 милиона КМ

БАЊАЛУКА - На домаће тржиште је за пет и по мјесеци ове године, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, из Кине стигла роба вриједна око 194 милиона КМ.

Током прошле године у БиХ је, истичу у УИО, увезена кинеска роба тешка 111 милиона килограма, у вриједности од 477,74 милиона КМ.

Ове, као и претходних година, из најмногољудније земље свијета највише су стизале разне врсте репроматеријала, електрични апарати, а није мањкало ни текстила и обуће, те играчака.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже за “Глас Српске” да домаћи привредници због повољних цијена често прибјегавају сировини из Кине, а и становници БиХ су у великој мјери наклоњени њиховим производима попут играчака и гардеробе.

С друге стране, каже Васић, вриједност увезене робе са Далеког истока добрим дијелом односи се и на кинеске компаније које су започеле неку инвестицију у БиХ.

- Кинески инвеститори, који у БиХ граде путеве, мостове и разне објекте, углавном користе своје производе и сировину. За разлику од других компанија са Запада које граде код нас и које се ослањају на наш материјал и домаћу радну снагу, Кинези у великом проценту користе своје ресурсе - тврди Васић.

Извршна директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка Нешка Илијић каже да је због ниске цијене кинеска роба одувијек била популарна међу становницима БиХ.

- Међутим, интересовање за куповину не само кинеске него и робе из других земаља у БиХ је много мање, јер је због силних проблема у протеклом периоду смањена и куповна моћ становника - казала је Илијићева и додала да потрошачи, кад је у питању роба из Кине, највише купују гардеробу, јер је доста јефтинија у односу на производе из осталих земаља.

Према ријечима економисте Зорана Павловића, на увоз робе из Кине, као и других земаља, свакако су утицале пандемија и отежавајуће околности које је донијела.

- Становници БиХ су у пандемији постали много сиромашнији, па је и потражња за робом много мања него што је то било прије неколико година - тврди Павловић.

Блокаде

Економисти истичу да на пласман робе из Кине широм свијета, па тако и у БиХ, утичу и блокаде поморских рута, попут оне крајем марта ове године када је у Суецком каналу данима био заглављен џиновски теретни брод и неколико стотина мањих.

- То је пореметило комплетан систем снабдијевања и допремања робе - рекао је Зоран Павловић.

Нови проблеми појавили су се ових дана, када су власти у јужној кинеској провинцији Гуангдонг, у којој су смјештене неке од најпрометнијих свјетских контејнерских лука, отказале летове и обуставиле трговину дуж обале да би ставиле под контролу брзи раст броја заражених вирусом корона, узрокујући заостатак у отпреми који би могао потрајати мјесецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана