Из Дервенте стижу и мадраци од меморијске пјене

Милијана Латиновић
Из Дервенте стижу и мадраци од меморијске пјене

ДЕРВЕНТА - Да је најмлађи град у Српској привредно чудо потврђује и долазак једне од највећих кинеских компанија “Хелткер” у чијим погонима широм свијета настају душеци и јастуци од меморијске пјене и која ће већ идуће седмице отворити погон у Дервенти и у старту запослити првих 100 радника.

Ријеч је о компанији која има девет фабрика у цијелом свијету. Након што су почели са радом у Кини, прву фабрику изван граница те земље отворили су у Србији. У Републику Српску и Дервенту долазе захваљујући сарадњи са Дервенћанином Браниславом Новићем који за “Глас Српске” истиче да је све почело у разговору са директором за развој из кинеске компаније “Хелткер” који је иначе његов добар пријатељ.

- Тражили су одговарајућу халу и ја сам успио да излобирам да у овом крају изаберу баш Дервенту. Осим тога, пресудно је било и то јер је ријеч о фирми која се веома брзо шири и која ће сигурно у наредним годинама запослити стотине радника, не само из нашег града већ и из околних општина, од Српца, Брода до Прњавора - рекао је Новић.

О каквом привредном гиганту је ријеч говори и то да само у Србији након неколико година од отварања погона запошљавају 1.300 радника. Осим тога, ова компанија позната је и као глобални партнер славног Манчестер јунајтеда.

- Компанија почиње са радом у Дервенти 15. септембра, а за мјесец очекујемо да ће већ радити у двије смјене. Конкурс за раднике је у току и заинтересованост је веома велика, стигло је дупло више пријава него што је потребно радника на самом почетку – рекао је Новић, нагласивши да ће компанија обезбиједити обуку запосленима којима ће потребна знања и вјештине пренијети представници ове фирме из Кине и Србије.

Информација да кинески гигант стиже у град на Укрини није прошла незапажено па су се на друштвеним мрежама појавили разни коментари, од тога да се ради баш свака субота, до тога да је услов да су радници вакцинисани против вируса корона.

- Радиће се и понека субота, али вјерујте плате су далеко веће него у неким другим фирмама и код Кинеза нема “коверте”, све се исплаћује на рачун и није тачно да је вакцинација било какав услов - појаснио је Новић. Додао је да ће сви производи бити пласирани у иностранство.

За првог човјека Дервенте Милорада Симића долазак кинеске компаније је још један доказ да је тај град идеално пословно окружење.

- Драго ми је да су изабрали баш наш град. То говори и о нама као домаћинима. Отварање нових радних мјеста је велики плус за нашу локалну заједницу - поручио је Симић и подсјетио да у овом граду успјешно послује неколико италијанских, аустријских и њемачких компанија.

Извоз у Емирате

Бранислав Новић је подсјетио да је у Дервенти прије двије године боравио његов пријатељ шеик из Уједињених Арапских Емирата Талиб бин Сакр ал Кашими те да су у току преговори да производи из Дервенте иду на то тржиште.

- Вјероватно ће се бренд “Mlilly” кинеске компаније наћи и на тржишту Емирата - рекао је Новић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана